U Južnoafričkoj Republici ubijene stotine nosoroga

01.08.2022.

21:24

Autor: HRT/Hina/D.M.

Nosorog

Nosorog

Foto: Etienne Outram / Shutterstock

Južnoafrička Republika je u prvoj polovici 2022. registrirala više ubijenih nosoroga radi njihovih rogova, objavilo je ministarstvo okoliša. Deset nosoroga više ubijeno je diljem zemlje u usporedbi s prvom polovicom prošle godine, čime je njihov ukupan broj narastao na 259.

Krivolov u JAR-u već je naraslo prošle godine nakon pada 2020. uzrokovanog restriktivnim mjerama zbog COVID-a. U JAR-u se nalazi oko polovice ukupne populacije ugroženih crnih nosoroga u Africi, a ta zemlja je i dom najveće svjetske populacije bijelih nosoroga.

Inicijative za zaštitu nosoroga u svjetski poznatom nacionalnom parku Kruger primorale su krivolovce da love u privatnim parkovima i provinciji KwaZulu-Natal, pokazuju podaci ministarstva.

Kriket zvijezda iz JAR-a i zaštitnik nosoroga Kevin Pietersen rekao je kako su podaci o porastu krivolova katastrofalni. U to su uključeni lokalni krivolovci, ali i međunarodne kriminalne organizacije koje ih krijumčare preko granice. Ministarstvo ističe da je najveća potražnja u Aziji.

Jedan iz afričke Velike petorke će izumrijeti ako nekako ne zaustavimo ovu ozbiljnu situaciju, rekao je Pietersen, referirajući se na pet najpoznatijih afričkih životinja - nosoroga, slona, bivola, lava i leoparda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!