U lipnju porastao krivolov na nosoroge u Namibiji

14.06.2022.

22:31

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Krivolov nosoroga

Krivolov nosoroga

Foto: HTV / HRT

Namibija u lipnju bilježi porast slučajeva krivolova nosoroga, objavila je tamošnja vlada, nakon što je otkriveno 11 leševa tih životinja u manje od dva tjedna.

Glasnogovornik namibijskog ministarstva okoliša Romeo Muyunda naveo je u priopćenju da je nedavno u Nacionalnom parku Etosha, najvećem u Namibiji, ubijeno 11 crnih nosoroga. Svima su bili odrezani rogovi.

U Namibiji, gdje žive posljednji slobodni crni nosorozi, zabilježena su 22 slučaja krivolova od početka ove godine. Usporedbe radi, 2021. bila su 43, a 2020. 40 slučajeva.

- Ovo je žalostan, ali vrlo jasan pokazatelj da borba protiv krivolova nije završena, rekao je Muyunda.

Krivolov na nosoroge već je desetljećima golemi problem na jugu Afrike, posebno u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, zbog čega su osmišljeni razni programi borbe protiv krivolova koji uključuju uklanjanje rogova i strogi policijski nadzor. No unatoč tome populacija nosoroga je u Africi desetkovana tijekom posljednjih desetljeća zbog potražnje za rogovima koji se, unatoč tome što su od istoga materijala kao kosa i nokti, u istočnoj Aziji cijene kao navodni lijek i koriste u izradi nakita.

Jug afričkog kontinenta dom je druge najveće populacije bijelih nosoroga na svijetu nakon Južne Afrike i dom trećine preostalih crnih nosoroga na globalnoj razini.

Organizacija Save the Rino Trust procjenjuje da je u Namibiji, uglavnom na sjeveroistoku, ostalo tek oko 200 crnih nosoroga koji slobodno lutaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!