U Londonu "anti-pipi" boja odvraća muškarce od mokrenja na ulici

28.01.2023.

15:05

Autor: Hina/HRT/R.S.

Nova metoda

Nova metoda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Londonska četvrt Soho, poznata kao mjesto za večernje izlaske i zabavu, testira novu metodu kojom želi odvratiti muškarce od mokrenja na ulici: zidovi su prebojani izdajničkom "anti-pipi" bojom koja otkriva počinitelja.

Vlasti četvrti poznate po brojnim restoranima, barovima i kazalištima, no koja je i dom za nekih 3000 stanovnika, premazale su takvom bojom zidove na desetak strateških mjesta.


Boja stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva urin i tako odmah i prekršitelja.


- To je vrlo učinkovito, pruža dokaz, kazala je zastupnica mjesne zajednice te četvrti Aicha Less pokazujući učinak čim je zid pošpricala bocom vode.


Gradski vijećnik Westminstera, u kojoj je i četvrt Soho, pokrenuo je taj projekt pošto je primio brojne pritužbe stanovnika i zaposlenika koja rade u Sohou.


- Svakako da urin nije ugodan i naši se stanovnici ljute, objašnjava Less. Ujutro izlaze iz kuća i osjete miris urina, rekla je pa naglasila da stanovnici imaju pravo živjeti u čistom i sigurnom okolišu.


Lokalne vlasti zapravo su kopirale model iz drugih zemalja, među kojima je Njemačka.


Na zidovima prekrivenima bojom ispisana je i prigodna poruka "Ovaj zid nije pisoar".


Gradsko vijeće Westminstera potroši svake godine oko milijun funti (1,15 milijuna eura) na čišćenje ulica, među ostalim i od urina i nada se da će posebnom bojom malo smanjiti troškove.


Soho je zapravo vrlo malena četvrt u središtu britanske prijestolnice s više od 400 lokala koji imaju dozvolu za prodaju alkohola pa se zato noću na ulicama nađu tisuće ljudi koji piju, a WC-i su zatvoreni.


Za vikende su zato u toj četvrti postavljeni montažni zahodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!