U Opatiji izložba "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić"

08.11.2022.

20:49

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/IMS/HRT

Izložba "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić"

Izložba "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić"

Foto: Dnevnik / HTV

U siječnju će se obilježiti 100. obljetnica rođenja Ive Robića, jednog od najvećih glazbenika na ovim prostorima. U čast glazbene legende u Opatiji je otvorena izložba "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić" na kojoj je prikazan njegov životni i glazbeni put.

Ivo Robić alias Mister Morgen, rodom je iz Garešnice, a srcem iz Opatije. S više od 20 milijuna prodanih ploča, za mnoge je i danas nedostižan.

- Bio je čovjek koji je postavio standarde u pjevanju, kako kvalitetom, tako i dikcijom. Bio je prvi pobjednik prvog festivala u bivšoj državi, onog zagrebačkog. Bio je prvi čovjek koji je snimao za neku stranu diskografsku kuću u vrijeme kada je teško bilo dobiti i putovnicu, kazao je glazbenik Robert Mareković. 

Ivo Robić uvijek bi se vraćao na Kvarner. Njegova Serenada Opatiji postala je gradska himna.

Mnogi ovdašnji glazbenici surađivali su s velikim Robićem. Glazbenik Duško Jeličić Dule kaže da su ga kao grupa Bonaca pratili po cijeloj rivijeri, a išli su i kod njega doma i vježbali zajedno. Ugodno je bilo s njim surađivati, a ugodno se i sjetiti tih dana, dodaje Jeličić.

Mareković se prisjeća i kaže da je istinita priča da je Robić napisao pjesmu „Stranger in the night” koju je Sinatra proslavio kao svjetski hit. Bila je namijenjena Splitskom festivalu, ali je tamo bila odbijena, dodaje Mareković.

Robićev životni put, ususret obilježavanju njegova stotog rođendana, prikazan je na izložbi "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić".

- Na izložbi možemo vidjeti njegov životni put, put uspjeha, a od artefakata notne zapise, ploče, fotografije, nagrade i priznanja, izjavila je Mirjana Kos Nalis, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji.

Upravo Mister Morgen Robiću je donio „Zlatnu ploču” Polydora i „Brončanog lava” Radio Luxembourga te je njome dospio na 13. mjesto Billboardove liste gdje se zadržao čak 11 tjedana. To je bila prva pjesma na njemačkom jeziku koja je dospjela na američku top-ljestvicu, a Robić je, zahvaljujući kvaliteti i uspjehu, sve do danas bio i ostao - najveći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!