Ugroženi klokan penjaš došao na svijet u britanskom zoološkom vrtu

27.01.2023.

13:34

Autor: Hina/HRT/R.S.

Cilj pomoći ugroženoj vrsti da preživi u divljini

Cilj pomoći ugroženoj vrsti da preživi u divljini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stručnjaci za zaštitu prirode u zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji snimili su trenutak kada je rijedak klokan penjaš prvi put iskočio iz tobolca svoje majke, u sklopu istraživanja čiji je cilj pomoći ugroženoj vrsti da preživi u divljini.


Neuhvatljivi klokan penjaš Dendrolagus goodfellowi puno je manji od poznatije vrste australskog klokana. Porijeklom je iz planinskih prašuma Papue Nove Gvineje, gdje su ugroženi zbog lova i uništavanja staništa.


Vrsta živi visoko na drveću i izgubila je više od polovice svoje populacije u posljednjih 30 godina.


Dendrolagus goodfellowi jedna je od 14 vrsta klokana penjaša. Ostale se nalaze u nizinskim i planinskim šumama Indonezije, krajnjeg sjevera Queenslanda, Australije i također u Papui Novoj Gvineji.


Dave White, voditelj tima zoološkog vrta u Chesteru u sjeverozapadnoj Engleskoj, rekao je da su dokumentirali rast tobolčara pomoću posebnog endoskopa koji je pažljivo stavljan u majčin tobolac.


- Imajući ove ugrožene vrste pod našom skrbi, možemo naučiti toliko toga o njima i ova vrsta informacija koje prikupljamo mali je dio njihovog očuvanja u divljini, rekao je za AFP.


Budući da se malo zna o njihovom razvoju, znanstvenici se nadaju da će snimanje procesa kamerom poboljšati prakse očuvanja i pomoći drugim sličnim vrstama u jugoistočnoj Aziji da prežive u divljini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!