UNESCO stavio ukrajinski boršč na popis ugrožene baštine

01.07.2022.

16:10

Autor: T.V./HRT/Hina

Boršč

Boršč

Foto: - / Shutterstock

UN-ova agencija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) upisala je u petak tradiciju kuhanja boršča u Ukrajini na listu ugrožene kulturne baštine, potez koji je Kijev zdušno poticao a Moskva mu se žestoko protivila.

Ukrajina smatra boršč gustu hranljivu juhu koja se pravi od cikle, nacionalnim jelom, iako se uvelike konzumira u Rusiji, drugim bivšim sovjetskim zemljama i Poljskoj.

Kultura kuhanja ukrajinskog boršča danas je upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita odbora UNESCO-a, priopćila je agencija UN-a.

Odluka je odobrena nakon ubrzanog postupka izazvanog invazijom Rusije na Ukrajinu i negativnog utjecaja na ovu tradiciju zbog rata, dodaje UNESCO.

Kijev je pozdravio taj potez, a ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko je na Telegramu naveo da je "pobjeda u ratu za boršč naša, pobijedit cemo u oba rata, za boršč i u ovom trenutnom ratu".

Odbor UNESCO-a je naveo da je rat ugrozio održivost kulture kuhanja te juhe u Ukrajini.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kritizirala je taj potez kao pokušaj da se boršč dodjeli jednom narodu, jednoj nacionalnosti.

- To je ksenofobija, rekla je ona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!