Zbog kancerogenih pigmenata zabranjeno tetoviranje u boji

16.01.2022.

13:36

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/HTV

Tetovaža

Tetovaža

Foto: HTV / HRT

Od prije nekoliko dana zaljubljenici u tetovaže u zemljama Europske unije morat će se prilagoditi novim pravilima. Od 4. siječnja zabranjeno je više od četiri tisuće kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama. Vlasnici salona za tetovaže zabrinuti su da će im posao propasti, a njihovi klijenti tetovaže u boji tražiti na crnom tržištu.

Ivan Relić na 80 posto kože ima tetovaže. Većina njih je u boji. Lotosov cvijet na njegovoj uci još bi dugo mogao ostati nedovršen. Plava, crvena ili žuta - za koju god boju se odluči - neće se moći njome tetovirati zbog nove uredbe Europske unije.

Najveći su problem pigmenti plave i zelene, koji se nalaze u širokoj paleti boja. Kemikalije u njima mogu uzrokovati rak poput karcinoma mjehura ili limfnih čvorova, naglašava Iva Dediol, specijalistica dermatologije i venerologije iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Unatoč zabrani opasnih kemikalija, ljubitelji tetovaža u boji do njih bi mogli na crnom tržištu. Vlasnik salona za tetoviranje Ninoslav Zelenović Zele kaže kako vjeruje da će se time "dio scene ući u ilealu - poput svake prohibicije". Postavlja pitanje: "Koliko vam treba da sjednete i auto i odvezete se do primjeric Banjaluke?"

Oni koji se, pak, na to odluče, trebaju pripaziti na moguće zdravstvene komplikacije. Tetovaže najčešće uzrokuju akutne reakcije na koži. Liječnica Dediol upozorava kako treba smanjiti crvenilo ili oteklunu te dodaje kako je ponekad potrebna i sistemska terapija antibioticima, no nisu tako rijetke ni kronične manifestacije.

Majstore tetovaže, pogotovo one specijalizirane za tetovaže u boji, zabrinjava gubitak posla. Alternative zabranjenim bojama još nema. A i kada se pojavi, kaže Zelenović - mogle bi biti dvostruko skuplje zbog silnih administrativnih troškova i deklaracija.

Što bi u budućnosti moglo utjecati i na cijenu tetoviranja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!