Znanstvenici rade na hormonalnoj injekciji koja liječi mamurluk

09.03.2023.

14:38

Autor: Hina/HRT/R.S.

Injekcija za otrežnjenje

Injekcija za otrežnjenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki znanstvenici istražuju bi li se uz pomoć "injekcije za otrežnjenje" moglo pomoći alkoholiziranim pacijentima da se oporave od negativnih posljedica mamurluka.


Istraživači sa Sveučilišta Southwestern u Teksasu laboratorijskim su miševima ubrizgali preveliku dozu etanola, što je ekvivalent prekomjernoj konzumaciji alkohola kod ljudi.

Potom su, u sklopu istraživanja alkoholiziranim životinjama ubrizgali hormon FGF21 (faktor rasta fibroblasta 21), koji se nalazi u jetri.

Kemikalija je poslala signal mozgu da se treba zaštititi od štetnog učinka alkohola.

Otkrili su da je miševima s nižom prirodnom razinom hormona trebalo više vremena za oporavak u odnosu na ostale.

Pokazalo se da velike doze FGF21 znatno ubrzavaju proces otrežnjenja jer stimuliraju moždane stanice povezane s uzbuđenjem - čak i kada se razina etanola u njihovu tijelu nije promijenila.

Poznato je da FGF21 štiti od negativnih učinaka alkohola tako što ga brže razgrađuje i stimulira moždane stanice.

Miševi su testirani na refleks uspravljanja i ravnotežu nakon izlaganja etanolu.

Voditelj studije dr. Steven Kliewe s teksaškog sveučilišta kazao je kako se nada da će FGF21 biti koristan u liječenju pacijenata koji stignu u bolnicu zbog akutnog trovanja alkoholom.

- Povećana budnost pacijenta uvelike bi nam koristila u ovakvim situacijama, najprije zato što bismo izbjegli potrebu za intubiranjem, a treba podsjetiti da se pacijenti bez svijesti mogu ugušiti u vlastitoj bljuvotini, ali i da bismo ubrzali proces procjene i liječenja ostalih ozljeda koje nerijetko nastanu istodobno, rekao je.

Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Ona šalje hormonski signal mozgu da se zaštiti od štetnih učinaka trovanja, uključujući gubitak svijesti i koordinacije, pojasnio je.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu Cell Metabolism.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!