Rak debelog crijeva u najvećoj mjeri može se spriječiti

25.03.2024.

11:40

Autor: K.K./Dr. Beck/HRT

Rak debelog crijeva u najvećoj mjeri može se spriječiti
Rak debelog crijeva u najvećoj mjeri može se spriječiti
Foto: - / Shutterstock

Debelo crijevo ima ključnu ulogu u procesu probave hrane koju konzumiramo. Kao završni dio probavnog sustava, njegova funkcija je obrada i eliminacija otpada iz tijela. 

Zdravo debelo crijevo ključno je za opće zdravlje, dok nezdravo može uzrokovati nadutost, plinova, grčeva i bolova u trbuhu.

Ukoliko se ne adekvatno tretiraju, problemi s debelim crijevom mogu eskalirati u ozbiljnije zdravstvene komplikacije, poput raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva više nije bolest starije populacije


Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je inače jedan od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Da karcinom debelog crijeva više nije bolest starije populacije upozorio je abdominalni kirurg Josip Baković.

- Iako je kolorektalni karcinom do sada bio bolest starije populacije, prosjek u Hrvatskoj je bio 69 godina, ali zadnjih 20 godina učestalost kolorektalnog karcinoma povećana je za 50% u dobi od 20 do 45 godina. Zadnjih 20-ak godina inicijalna doba za kolonoskopiju smanjuje se – prije 15 godina bilo je 55, pa je spušteno na 50, 2018 je spušteno na 45 upravo zbog povećane učestalosti kolorektalnog karcinoma, upozorava dr. Baković. 

Rak debelog crijeva u najvećoj mjeri može se spriječiti


Polipi su najčešće dobroćudne izrasline u debelom crijevu koje nastaju dijeljenjem stanica i poprimaju nekakav oblik, najsličniji gljivi ili grozdu. Pojava polipa je povezana s rizikom pojave karcinoma debelog crijeva.

- 90% raka debelog crijeva nastaje iz polipa – prekanceroza. Za usporedbu, kod pregleda dojki mamografija i ultrazvuka ne postoje prekanceroze, cilj je naći rani rak. Debelo crijevo ima taj luksuz da možemo pronaći prekancerozu, ako se je ukloni na vrijeme, vi ste de facto prevenirali rak što je izrazita rijetkost u medicini, objasnio je gastroenterolog dr. sc. Božo Radić.

Upravo stoga, ranim otkrivanjem i uklanjanjem takvih polipa tijekom pregleda (kolonoskopija) može se spriječiti prelazak polipa u rak, odnosno spriječiti nastanak raka debelog crijeva. 

Važnost prehrane u očuvanju zdravlja debelog crijeva


Pravilna prehrana i zdrav način života uvelike će smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Poznato je da povećanom riziku pridonose razni čimbenici poput pušenja ili pretilosti. Rizik povećava i prehrana koja obiluje crvenim mesom i masnoćama.

Nutricionistica Barbara Kolarić naglasila je koje namirnice je važno konzumirati za očuvanje zdravlja debelog crijeva.

- To je prehrana koja je bogata vlaknima, integralnim žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem. Vlakna iz spomenutih namirnica mogu utjecati na samoregulaciju probave, možemo prevenirati konstipaciju, kroničnu nadutost ili vjetrove. Isto tako kratkolančane masne kiseliine poput butirata, propionate i acetate djeluju kao glavna energija za naše crijevne stanice I pomažu nam da se očuva struktura same crijevne sluznice te održava ph crijeva što je važno kao preventivna mjera, navela je Kolarić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!