Kvarnerski umjetni greben - kuća za ribe

23.02.2022.

20:04

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Odri Ribarović/E.P.C.

Umjetni greben u creskom akvatoriju

Umjetni greben u creskom akvatoriju

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Prvi umjetni podmorski riblji greben u kvarnerskom podmorju nalazi se u akvatoriju otoka Cresa. Postoje samo tri takva grebena u hrvatskom dijelu Jadrana, a namjena im je očuvanje podmorskog života i otkrivanje novih vrsta. 

Ovako izgleda prva kvarnerska "kuća za ribe". Od njezina spuštanja u creski odnosno valunski akvatorij, točnije u uvalu Sveti Petar, prošla su četiri mjeseca, i treba vremena da postane popularna.


- Vide se nekakvi poliheti, to su crvaši koji su obično uvijek prvi na ovakvim objektima.Vidjeli smo i neka jata riba, ali to je još uvijek prerano, znači to mora jako dobro obrasti da bude što prirodnije da bi privuklo organizme druge, objasnio je privremenu pustoš Marin Kirinčić, biolog i muzejski savjetnik Prirodoslovnog muzeja Rijeka.


Umjetni greben nalazi se na dubini od 40-ak metara i teži osam tona. 


- To je jedna posebna vrsta betona, da može biti pod morem i da mogu ribe to nastanjivati, da to normalno funkcionira. U biti, kao jedan stožac s četiri elementa koji su se spajali na samom mjestu i spuštali dizalicom na dno, kazao je Mladen Brajan, prvi voditelj projekta Adri.Smartfish za Primorsko-goranskju županiju.

Ovaj valunski greben - drugi je u Hrvatskoj. Prvi je prije godinu dana postavljen u zadarskom kanalu, a treći i najmlađi je u porečkom akvatoriju. Njihova je namjena očuvanje sve ugroženijih riba, školjkaša i ostalih morskih organizama.


- Cilj projekta je zapravo očuvanje ribljeg fonda, i analiza da se može utvrditi kako se riblji fond ponaša i da možemo u budućnosti planirati neke stvari, ističe Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa.


Postavljanje umjetnih grebena dio je projekta prekogranične suradnje Adri.Smartfish, odnosno jačanja malog priobalnog ribolova, te poticanja inovacija u sklopu "plavog rasta" i upravljanja na temelju ekosustava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!