17:12 / 24.09.2018.

Autor: V.M./M.Š./Hina/HRT

30. Knjiga Mediterana u Splitu

Joško Belamarić

Joško Belamarić

Foto: - / -

Književno-znanstvena manifestacija 'Knjiga Mediterana' osim predstavljanja izdavačke djelatnosti posvećene Mediteranu, priređuje i znanstveni skup uz 370. obljetnicu oslobođenja Klisa.
Književno-znanstvena manifestacija 'Knjiga Mediterana' osim predstavljanja izdavačke djelatnosti posvećene Mediteranu, bavi se i 370. obljetnicom oslobođenja Klisa.

Manifestacija je otvroena u nedjelju navečer u splitskoj palači Milesi čitanjem eseja 'Mediteran, jučer i danas' u kojem autor akademik Mladen Machiedo analizira literaturu koja se bavi problematikom Mediterana.

Akademik Machiedo čitajući osobno svoj esej istaknuo je kako je Mediteran planetarna tema. Literatura posvećena Mediteranu nastajala je diljem svijeta,  rekao je akademik Machiedo.

Od hrvatskih autora koji su se bavili pitanjima Mediterana spomenuo je, između ostalih, Zvonka Makovića i Zvonimira Mrkonjića te Predraga Matvejevića.
Knjiga Predraga Matvejevića 'Mediteranski brevijar' imala je međunarodni odjek,  istaknuo je akademik Machiedo čitajući esej. Upitavši zašto je ta Matvejevićeva knjiga imala međunarodni odjek, akademik Machiedo je kazao: Ta je knjiga autorov nadnacionalni projekt.

Na otvaranju 30. Knjige Mediterana predstavljena je i knjige Ivana Mimice 'Di si pošla lipa zvizda: Usmene i pučke pjesme moliških Hrvata'. Ovo je od sada najcjelovitija antologija usmene i pučke poezije moliških Hrvata,  rekao je Joško Belamarić te podsjetio da je 60-ih godina 20. stoljeća bilo evidentirano oko 4 tisuće 000 onih koji govore hrvatski moliški dijalekt, a danas ih je, tek 2 tisuće.

Ovogodišnja jubilarna 30. Knjiga Mediterana traje sedam dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!