A1 Hrvatska nastavlja s gradnjom optičke mreže

02.02.2022.

13:32

Autor: M.Š./Hina/HRT

Branimir Marić

Branimir Marić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

A1 Hrvatska nastavlja s gradnjom optičke mreže te do kraja godine planira doseći oko 700 tisuća kućanstava koja će moći pristupiti fiksnoj mreži gigabitnih brzina, najavio je u utorak na susretu s novinarima novi glavni direktor A1 za tehniku i informacijske tehnologije Branimir Marić.

- A1 trenutno gradi optičku mrežu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru, Umagu, Tučepima, Novskoj i drugdje, pa bi za mjesec-dva dana optikom trebao povezati do 600 tisuća kućanstava, rekao je Marić.

- A1 ima jaku fiksnu infrastrukturu jer je među rijetkim telekoma koji je jako rano prepoznao da su bakrene veze za fiksnu mrežu stvar prošlosti i da će investirati u optiku, što kao tehnologija predstavlja nepresušan frekvencijski spektar. Plan je u iduće dvije godine još se proširiti i do kraja 2023. doći do 800 tisuća kućanstava, najavio je.

Za optičku infrastrukturu je kazao i da je zalog za budućnost te se sada to naziva i digitalna infrastruktura, te time A1 želi pridonijeti i digitalizaciji društva i gospodarstva u Hrvatskoj i njezinom pomicanju naprijed na indeksu DESI.

Uz navedene gradove, u Hrvatskoj postoje i mjesta gdje A1 gradi mrežu uz pomoć EU-ovih sredstava, čime će u idućih par godina pokriti 45 tisuća kućanstava, pri čemu je Marić istaknuo i kvalitetu mreže.

Za to je nedavno dobio certifikat međunarodne tvrtke Ookla, koja mjeri kvalitetu i brzine mreža u svijetu i u čijem je mjerenju sudjelovalo više od 1,7 milijuna korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa.

Za optičku mrežu A1 koristi dvije tehnologije - FTTH te tzv. hibridnu optičku infrastrukturnu mrežu HFC, na kojima je moguće dosegnuti velike brzine, a radi s raznim dobavljačima, većinom američko-europskim - Ericcsonom, Ciscom i Nokiom, a nešto manje s kineskom Huaweijem i drugima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!