Akademik Kusić: Novi članovi HAZU-a su izvrsni

14.06.2018.

14:50

Autor: V.M./Lj.S./Hina/HRT

default error photo
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) bogatija je za nove članove, a izabrani su izvrsni članova čija su djela trajna i od nacionalne te međunarodne važnosti, istaknuo je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) bogatija je za nove članove, a izabrani su izvrsni članova čija su djela trajna i od nacionalne te međunarodne važnosti, istaknuo je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na svečanosti proglašenja novih članica i članova.

Za nove akademike u palači HAZU proglašeni su tako Arsen Bačić i Željko Tomičić u Razredu za društvene znanosti, Goran Muić i Tomislav Cvitaš u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Dražen Matičić i Mirna Šitum u Razredu za medicinske znanosti, Marko Samardžija u Razredu za filološke znanosti, Željka Čorak u Razredu za književnost, Igor Rončević u Razredu za likovne umjetnosti i Davorin Kempf u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Proglašeno je i osmero novih dopisnih članova Silvio Ferrari (Italija) u Razredu za književnost, Vanda Grubišić (SAD) u Razredu za prirodne znanosti, Jadranka Gvozdanović (Njemačka) u Razredu za filološke znanosti, Ivan Mirković (SAD) u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Živko Pavletić (SAD) u Razredu za medicinske znanosti, Davor Rodin (Hrvatska) u Razredu za društvene znanosti, Harry White (Irska) u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju i Peter Wriggers (Njemačka) u Razredu za tehničke znanosti.

Desetero novoproglašenih članova suradnika su - Anđelko Akrap, Vladimir Strugar i Stjepan Ćosić u Razredu za društvene znanosti, Vlasta Ćosović i Tvrtko Korbar u Razredu za prirodne znanosti, Lovorka Grgurević u Razredu za medicinske znanosti, Krešimir Rogina i Vinko Penezić u Razredu za likovne umjetnosti, Hana Breko Kustura u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju i Sanja Steiner u Razredu za tehničke znanosti.

Ponovno je izabrano i još šest članova suradnika: Silvia Tomić u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Miloš Judaš u Razredu za medicinske znanosti, Mira Menac Mihalić i Marko Tadić u Razredu za filološke znanosti, Nenad Fabijanić u Razredu za likovne umjetnosti i Jurica Sorić u Razredu za tehničke znanosti.

Čelnik HAZU u uvodnoj je riječi istaknuo kako u posljednje vrijeme postoji svijest da je Akademija potrebna, njezina se riječ čuje, ali i sluša. Rekao je kako je njezina poruka društvu jasna - Akademija nema parcijalnih interesa i u njoj postoji samo jedna Hrvatska.

Akademik Kusić podsjetio je kako je bilo i nekih prijepora oko izbora novih članova HAZU što smatra objektivnom teškoćom jer ima puno kvalitetnih kandidata, a broj članova Akademije je ograničen.

Kada je pak riječ o novim članicama i članovima HAZU, akademik Kusić ustvrdio je da su izabrani oni izvrsni, čija su djela trajna i od nacionalne te međunarodne važnosti. Uz čestitke novim članovima, predsjednik HAZU ocijenio je kako je izbor čast i obveza da u zahtjevnim vremenima zajedno s kolegama odgovore na pitanje može li Akademija odgovoriti na izazove vremena.

Dodao je kako tu zadaća valja razmotriti i u kontekstu činjenice da su svoj životni put u protekle dvije i pol godine završili brojni ugledni članovi Akademije čiji je doprinos njezinu radu bio dragocjen.

Istaknuvši kako Akademija ove godine još intenzivnije radi i otvara se javnosti na različitim nacionalnim i međunarodnim skupovima, priredbama i drugim raznovrsnim događanjima, akademik Kusić rekao je kako je ta vodeća hrvatska znanstvena i kulturna ustanova svijest i savjest nacije te njezina konstanta.
Akademik Kusić poručio je kako HAZU gleda u budućnost na temeljima svojih postignuća, bogate baštine i predana rada.

Akademkinja Mirna Šitum zahvalila je u ime novoizabranih članova i obećala kako će svi novi članovi čuvati autonomiju Akademije, njezinu samostalnost i kontinuitet, opirati se prolaznim utjecajima i posvećivati se brizi za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Osvrnula se i na stanje u Hrvatskoj u kojoj, smatra "često nema ljubavi, dobra ni istine", te dodala da "iako znamo da naša Domovina nikada neće postati nebo, zahvalni smo joj kao kolijevci, spremni na služenje, želimo dijeliti njezinu sudbinu i dalje biti najizvrsniji sudionici rađanja njezine bolje budućnosti".

U ime svih želim reći da ćemo živjeti istinu. Ona je jedino sigurno tlo na kojemu se stoji. Ona je neprijeporna. Strah je zbog nje povrijeđen, neznanje je ismijava, zloba ju iskrivljava, ali ona je tu! Istina u znanosti i istina pretočena u umjetnost,  istaknula je Šitum.

Svoje obraćanje je, kako je rekla, sažela "divnim stihom Rabindranatha Tagorea - Zaspao sam i usnuo da je život radost. Probudih se i shvatih da život je dužnost, posvetih joj se, i gle, dužnost je radost postala".

Riječi zahvale akademkinje Šitum kratko je prokomentirao predsjednik HAZU rekavši kako se može steći dojam da je Mirna Šitum postala akademkinja u Razredu za književnost, a ne u Razredu za medicinske znanosti. Za akademika Kusića to je pak potvrda svestranosti, darovitosti i izvrsnosti novih članova HAZU.

U glazbenome programu nastupili su violinist Orest Shourgot na Guarnerijevoj violini King uz glasovirsku pratnju Domagoja Guščevića. Glazbenici su izveli djela Julesa Masseneta "Thas  Meditation" i Franje Krežme "Souvenir  Steinbrück".

Nakon ovogodišnjih izbora, održanih 10. svibnja, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sada ima ukupno 145 redovitih članova, 130 dopisnih članova i 86 članova suradnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!