Julius i Patapoutian dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

04.10.2021.

17:31

Autor: Hina/HRT/D.D.

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Foto: Jessica Gow / REUTERS

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu u 2021. su Amerikanac David Julius te također američki državljanin libanonsko-armenskog podrijetla Ardem Patapoutian, zaslužni za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir, objavljeno je u ponedjeljak u Stockholmu. 

Njihova "revolucionarna otkrića" omogućila su "razumijevanje kako toplina, hladnoća i mehanička sila mogu potaknuti nervne impulse koji nam omogućuju da percipiramo i prilagodimo se svijetu", obrazložio je žiri Nobelove nagrade svoj ovogodišnji odabir na konferenciji u Karolinska Institutu u Stockholmu.


- To znanje koristi se za razvoj terapija za širok raspon bolesti, uključivo za kroničnu bol, objašnjava se.


David Julius (65), profesor na Sveučilištu Kalifornija, koristio je kapsaicin, aktivni sastojak paprike koji izaziva osjećaj pečenja, kako bi identificirao senzor u nervnim završecima kože koji reagira na toplinu.


Ardem Patapoutian, profesor na Scripps Research u Kaliforniji, rođen 1967. godine, koristio je stanice osjetljive na pritisak kako bi otkrio novu klasu senzora koji odgovaraju na mehanički poticaj na koži i unutarnjim organima.


Nagađalo se da bi ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu, 120 godina od utemeljenja tih priznanja, mogla otići u ruke izumitelja cjepiva na bazi glasničkog mRNA, stručnjaka za nove metode liječenja reumatologije, za znanstvena istraživanja epigenetike ili za istraživanja rezistentnosti na antibiotike.


Prošle godine, u jeku pandemije, Nobelova nagrada 2020. dodijeljena je virolozima, trima stručnjacima koji su otkrili opasni hepatitis C.


Dodjela Nobelovih nagrada nastavlja se u utorak u Stockholmu gdje će biti obznanjen ovogodišnji laureat priznanja za fiziku, a u srijedu će se objaviti ime dobitnika nagrade za kemiju, u četvrtak za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu. Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.


Švedska Kraljevska Akademija dodjeljuje Nobelove nagrade u navedenim kategorijama svake godine pojedincima ili skupinama čiji su uspjesi iznimni.


Novčano priznanje donosi dobitniku 10 milijuna švedskih kruna, a to je nešto manje od milijun eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!