10:10 / 19.04.2018.

Autor: K.D./Hina/HRT

Amerikanci dnevno bacaju 150.000 tona hrane

-

-

Foto: - / -

Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće.

Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće. Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i tisuće milijardi litara vode su upotrijebljene za njezin uzgoj, kaže se u članku koji je objavio list PLOS ONE.

Ta hrana također predstavlja 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac. Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slijede mliječni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto).

Među najrjeđe odbacivanom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici. Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udjelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica, objašnjava Meredith Niles, suautorica istraživanja i asistentica na sveučilištu u Vermontu.

Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svjesniji bacanja hrane, dodala je. Istraživanje, koje se temelji na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izvještava o "značajnom" utjecaju na okoliš i na poljoprivrednike. Taj otpad odgovara žetvama s više od 350 milijuna kg pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva svake godine, prema tom izvoru.

Među mogućim rješenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i uskladištiti svježe voće i povrće, a predlaže i da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane. Glavni autor Zach Conrad iz ureda za poljoprivredna istraživanja u Sjevernoj Dakoti je istaknuo da se hrana baca na nekoliko razina. Holistički pristup će postati sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svjetske populacije, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!