22:35 / 03.12.2018.

Autor: Hina

Anestezija u najranijem djetinjstvu nije povezana se s problemima u razvoju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Većina djece podvrgnute operacijama, a govorimo o njih 60 posto, u vrijeme operativnog zahvata imala je najmanje dvije godine. Nije bilo potrebe da se nakon operacije većina njih ili oko 80 posto zadrži u bolnici.
Kod vrlo male djece podvrgnute operativnom zahvatu pod općom anestezijom nisu zamijećeni veći problemi u razvoju nego kod njihovih braće i sestara, koji bi kasnije mogli utjecati na potencijalnu nespremnost za polazak u prvi razred osnovne škole ili poteškoće s učenjem, pokazalo je kanadsko istraživanje.

Rezultati ranije provedenih studija upućivali su na suprotan zaključak, odnosno na moguća oštećenja mozga zbog izloženosti općoj anesteziji u najranijem djetinjstvu, podsjetili su znanstvenici u časopisu JAMA Pediatrics.

Istaknuli su da se većina ranijih studija temelji na istraživanjima provedenim na životinjama ili je riječ o laboratorijskim istraživanjima, a ne na istraživanjima provedenim na djeci podvrgnutoj operativnim zahvatima.

U kanadskoj studiji znanstvenici su proučili podatke o gotovo 11.000 parova braće i sestara, među kojima je bilo 370 parova kod kojih je oboje djece podvrgnuto operaciji uz primjenu opće anestezije te 2350 parova djece kod kojih je samo jedno dijete, dakle jedan brat ili sestra bio izložen općoj anesteziji.

Kod djece izložene općoj anesteziji evidentiran je neznatno veći rizik od razvoja manjih fizičkih zdravstvenih problema ili manjih problema kada su posrijedi bile emocionalne, socijalne ili komunikacijske sposobnosti u odnosu na njihovu braću i sestre koji nisu podvrgnuti operaciji. No te su razlike bile zanemarive, tvrde kanadski znanstvenici.

"Rezultati istraživanja trebali bi biti određeno jamstvo roditeljima djece kod koje se operativni zahvat može izvesti isključivo u općoj anesteziji", kazao je voditelj studije, dr. James D. O'Leary, anesteziolog u bolnici SickKids pri Sveučilištu Toronto.

Većina djece podvrgnute operacijama, a govorimo o njih 60 posto, u vrijeme operativnog zahvata imala je najmanje dvije godine. Nije bilo potrebe da se nakon operacije većina njih ili oko 80 posto zadrži u bolnici.

U većini slučajeva radilo se o otorinolaringološkim operacijama, operativnim zahvatima na genitalnim organima dječaka ili o operaciji mišićno-koštanog sustava. Kod parova braće i sestara kod kojih je samo jedno dijete operirano u općoj anesteziji, nije zamijećena razlika u razvoju socijalnih i govornih vještina, kognitivnog razvoja, emocionalnog sazrijevanja ili komunikacijskih vještina u odnosu na drugo dijete.

Studijom su obuhvaćena djeca javnih škola u kanadskom Ontariju u razdoblju od 2004. do 2012. godine. Znanstvenici su proučili i podatke iz upitnika što su ih ispunili učitelji, a radilo se o njihovoj procjeni razvojnog stupnja djeteta prije njihova polaska u školu, odnosno u dobi od pet, šest godina.

Jedan od nedostataka studije je to što se ne radi o kontroliranom eksperimentu čiji je cilj bio dokazati je li i na koji je način izloženost općoj anesteziji za vrijeme operacije izravno utjecala na razvoj djetetova mozga u najranijem djetinjstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!