Naomi - virtualna asistentica za mentalno zdravlje

02.11.2021.

13:16

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Predstavljanje aplikacije "Naomi"

Predstavljanje aplikacije "Naomi"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Skupina mladih poduzetnika razvila je prvu hrvatsku aplikaciju za mentalno zdravlje "Naomi", koju planiraju plasirati i na strano tržište. Predstavili su je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Jedan od njih je i Sandro Kraljević koji kaže kako su primijetili da se veliki broj ljudi, radi cijele situacije s koronavirusom i režimom rada od doma, suočava s poteškoćama kao što su zabrinutost, anksioznost i potištenost. 

- To sve rezultira jednom visokom razinom stresa, poteškoćama sa spavanjem i raznim fizičkim poteškoćama. Cijela ova situacija je potencirala to da se počne malo više pričati o mentalnom zdravlju, tako da je ideja u pozadini bila da napravimo jedno tehnološko rješenje bazirano na psihologiji i provjerenim metodama, kako bismo svakom čovjeku omogućili da može sam sebi pomoći, objašnjava Kraljević, gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Naomi aplikacija sadrži 50 tehnika koje su bazirane na kognitivno bihevioralnoj terapiji, a traju u prosjeku od tri do pet minuta. 

- To je vaša osobna virtualna asistentica za mentalno zdravlje, dostupna 24 sata na dan, a aplikacija se može preuzeti besplatno. Osim toga, u aplikaciji ima i popis psihoterapeuta ako si želite dodatno pomoći izvan samih digitalnih tehnika, kaže Marino Šabijan, pokretač aplikacije.

- Za sada su dostupna tri glavna područja – jedno za umiriti se i opustiti, drugo za smanjiti zabrinutost i treće za smanjiti potištenost. Unutar svakog od područja nalaze se različite interaktivne zanimljive psiho-edukativne tehnike i vježbe koje korisnik može rješavati i tako raditi na opuštanju i umirivanju svojih misli. Također, korisnik može pratiti svoj napredak kroz različite dnevničke zapise i grafičke prikaze, objašnjava Nikolina Šaravanja.

Kraljević ističe kako aplikacija nije zamjena za terapije koje se provode u bolnicama, već isključivo asistencija u cijelom procesu. 

- Nijedna mobilna aplikacija nikada neće moći zamijeniti ljudski kontakt i živog terapeuta, ali ono što Naomi može napraviti jest biti prvi korak ka tome da napravimo nešto za sebe. To pogotovo vrijedi za one pojedince koje je strah ili sram pristupiti nekome i reći da imaju neki problem, da su potišteni ili depresivni – nažalost i dalje živimo u dobu kad je sramota tražiti psihološku pomoć, smatra i dodaje kako je upravo iz tog razloga aplikacija u potpunosti anonimna. 

- Imate svoj korisnički profil i ono što vi unosite u Naomi apsolutno nitko ne može vidjeti, ističe Kraljević.

Šaravanja dodaje kako Naomi može biti i odličan alat koji se može koristiti u psihoterapijskom procesu. 

- Svaki terapeut ju može uvesti svome klijentu kako bi lakše mogao pratiti njegov napredak – koliko često je klijent koristio neke tehnike opuštanja, progresivne mišićne relaksacije ili pratiti njegove dnevničke zapise, kaže.

Proces izrade aplikacije trajao je više od godinu dana, a Šabijan kaže kako ova verzija nije finalna već se aplikacija konstantno unaprjeđuje i nadograđuje. 

- Nedavno smo uveli i englesku verziju aplikacije, a planiramo dodati i neke druge jezike – ljudima je puno lakše razgovarati o tim temama na svom jeziku, kaže, a Šaravanja dodaje kako je aplikacija do sada skinuta više od 10 tisuća puta, a dostupna je za iOS i Android uređaje. 

- Ono što nas je iznenadilo i zbog čega smo sretni je da se korisnici svakodnevno vraćaju u aplikaciju, svatko je pronašao nešto za sebe.

- U planu nam je da Naomi lansiramo za kompanije – ona može pomoći kompanijama da se pobrinu za mentalno zdravlje svojih zaposlenika, a istovremeno im onda daje informacije o njihovoj radnoj angažiranosti i motiviranosti, kaže Kraljević i dodaje kako je u planu širenje i na američko tržište, dok su im na europskom najzanimljiviji Portugal i Španjolska. 

- Tu smo vidjeli najveću potrebu, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!