Aplikacijom upravljajte unajmljenim gredicama na OPG-u

30.11.2021.

13:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Dnevnik/P.F./HRT

Aplikacijom upravljate svojim unajmljenim gredicama

Aplikacijom upravljate svojim unajmljenim gredicama

Foto: Dnevnik / HRT

U pandemiji se mijenjaju navike, pa je moguć i uzgoj vlastitog povrća bez motike. Dvojica informatičara s istoka Hrvatske izradila su posebnu mobilnu aplikaciju s pomoću koje su na zanimljiv način spojili lokalne proizvođače i kupce pa je za "vrt s dlana" dovoljno imati - mobitel.

Kristina živi u stanu i nema mogućnosti uzgoja povrća pa joj se vrt na daljinu učinio zgodnim rješenjem.

- Za mene kao kupca iznimno je bitno to što u svakome trenutku mogu dobiti na svoju kućnu adresu svježe ubrano domaće, kvalitetno povrće, objasnila je Kristina Rašić iz Osijeka.

I pri tome aplikacijom pratiti što se u svakom trenutku događa u udaljenom iznajmljenom vrtu.

- Svakom tko ne može imati vrt, onda s tom aplikacijom može imati na daljinu. Kontrolira ga, kompletno ga kontrolira preko aplikacije, za njega vrt obrađuje OPG-ovac koji šalje mu sve informacije, o radovima u vrtu, stanju vrta , kada je plod zreo, objasnio je Goran Markovanović, autor projekta i aplikacije "Vrt na dlanu".

Kupci plaćaju najam vrtova, a vlasnici OPG-ova sade po njihovim željama.

- Sav trud koji je inače u rukama OPG-ovaca biti će adekvatno nagrađen. Dakle mi OPG-ovce isplaćujemo fiksno u mjesečnom iznosu tijekom cijelog trajanja ugovora odnosno tijekom cijele godine, naveo je Mario Salai, autor projekta i aplikacije "Vrt na dlanu".

Razvijajući aplikaciju ovaj dvojac odlučio je spojiti poljoprivredu s modernim tehologijama. Okupivši desetak OPG-ova, okrenuli su se proizvodnji hrane.

- S
lijedeće na red je pokušati pronaći po cijeloj Hrvatskoj male proizvođače kako bi se oni priključili u ovaj sustav. Cilj nam je zapravo i voće, tako da se može unajmiti i drveće. Svatko može unajmiti svoje drvo i plod se dostavlja tom kupcu, rekao je Salai.

Jer domaćemu proizvodu nema premca - kao ni dvojici prijatelja koji će i dalje usavršavati digitalne vrtove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!