14:20 / 06.04.2021.

Autor: Hina

Appleova virtualna asistentica Siri više neće automatski imati ženski glas

Appleova virtualna asistentica Siri više neće automatski imati ženski glas

Appleova virtualna asistentica Siri više neće automatski imati ženski glas

Foto: Ilustracija / Pixabay

Appleova virtualna asistentica Siri, ovjekovječena u mnogim filmovima i televizijskim serijama, neće više automatski imati ženski glas, objavila je ta tvrtka, a prenosi CNN.

Korisnicima mobilnih uređaja bit će ponuđen izbor različitih glasova kada odabiru postavke za virtualnog pomoćnika.

Apple sada nudi izbor između muškog i ženskog glasa, kao i šest različitih naglasaka, među kojima su i američki, britanski, indijski i irski, ali je na američkom tržištu osnovna postavka ženski glas.

Apple je najavio i da će dodati dva nova glasa u program za Siri.

"Uzbuđeni smo što ćemo dodati dva nova glasa za Siri, za govornike engleskog jezika, i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kad uređuju postavke na uređaju", napisao je Apple u priopćenju.

"To je nastavak dugotrajnog opredjeljenja Applea za različitost i uključivost, i za proizvode i usluge koje su osmišljenje da bolje odražavaju raznolikost svijeta u kojemu živimo".

Rodni stereotipi u virtualnim pomoćnicima poput Siri, Amazonova Alexa i Googleova asistenta dugo su razlog za prigovore.

Godine 2019. u izvješću Ujedinjenih naroda upozorava se da glasovni virtualni pomoćnici podržavaju stavove da je žena podložna, poslušna, pasivna i željna udovoljavati, raspoloživa na pritisak tipke ili na glasovnu zapovijed.

Većina virutalnih asistenata nudi ženski glas kao osnovnu postavku, a korisnici to mogu promijeniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!