Astrofizičarke svjetskog glasa s riječkog Sveučilišta

11.02.2020.

19:30

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Dok mnogi odlaze iz Hrvatske, talijanska astrofizičarka Marina Manganaro odlučila se znanstveno usavršavati upravo u našoj zemlji.
Po zastupljenosti žena u znanosti Hrvatska stoji jako dobro. Europski je prosjek, kad je riječ o ženama koje se bave znanošću, 41%, a u Hrvatskoj 46%. U povodu Međunarodnog dana žena u znanosti i STEM području HRT donosi priču o dvjema astrofizičarkama svjetskoga glasa s riječkog Sveučilišta.

Dok mnogi odlaze iz Hrvatske, talijanska astrofizičarka odlučila se znanstveno usavršavati upravo u našoj zemlji.

- Znala sam da ću ovdje moći raditi ono što volim i što me zanima. Naime, nakon godina istraživanja i rada teško je naći mjesto gdje možeš raditi upravo ono što te zanima. rekla je doc. dr. sc. Marina Manganaro s Odjela za fiziku Sveučilišta u rijeci (UNIRI).

Na riječkom je Sveučilištu dvije godine. Dio je tima koji vodi istaknuta znanstvenica Dijana Dominis Prester.

- Naš posao se sastoji od više aspekata. Jedan je rad u nastavi, a uz to se bavimo i znanstvenim radom. Iako većinu vremena koji se odnosi na rad na računalu radimo iz Rijeke, mi dosta i putujemo na sastanke kolaboracija i međunarodne skupove. Također putujemo da bi radili i na našem projektu koji se nalazi na La Palmi, rekla je  prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester, redovita profesorica s Odjela za fiziku UNIRI.

S kolegama diljem svijeta istražuju "utrobu" svemira, a sudjelovali su i u gradnji najvećeg teleskopa na svijetu, vrijednog više od 10 milijuna eura.

I Dijana i Marina usavršavale su se u brojnim institucijama diljem svijeta. Bez obzira na znanje i stručnost, kažu, znalo se dogoditi da se nađu pred zidom.

- Nitko ti neće reći: ti si žena i to što radiš nije znanost. Problem je suptilniji. Naprimjer, na razgovorima za posao intervjuirali su me samo muškarci. Zašto? Žene završavaju fakultete, susrećemo se na konferencijama, ali, eto, na razgovorima za posao samo muškarci. To stvara drukčiju atmosferu, smatra  doc. dr. sc. Marina Manganaro.

Zato s ponosom ističu kako na njihovu odjelu radi jednak broj žena i muškaraca, a na Odjelu za matematiku žene su čak i brojnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!