Astronomi otkrili neobično veliku i svijetlu crnu rupu

15.06.2022.

11:16

Autor: V.K./HRT/Hina

Crna rupa u svemiru

Crna rupa u svemiru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Astronomi su otkrili najbrže rastuću crnu rupu mase od tri milijarde Sunaca, koja svake sekunde troši ekvivalent jedne Zemlje i svijetli 7000 puta jače od naše galaksije, objavilo je u srijedu Australsko nacionalno sveučilište (ANU).

- Astronomi su lovili ovakve objekte više od 50 godina. Našli su tisuće bljeđih, ali ovaj zapanjujuće svijetli objekt provukao se nezapaženo, rekao je glavni istraživač Christopher Onken s ANU-a, nazvavši ga vrlo velikom, neočekivanom iglom u plastu sijena.

- Sada želimo znati zašto je ova crna rupa drugačija - je li se dogodilo nešto katastrofalno? Možda su se dvije velike galaksije urušile jedna u drugu, usmjeravajući puno materijala u crnu rupu kako bi je nahranili, rekao je Onken.

Koautor Christian Wolf nazvao je crnu rupu koja postavlja rekorde "izuzetnom".

- Prilično smo uvjereni da ovaj rekord neće biti oboren. U biti nam je ponestalo neba gdje bi se ovakvi objekti mogli sakriti, rekao je.

- Orbite planeta u našem Sunčevom sustavu sve bi stale unutar horizonta događaja - granice crne rupe iz koje ništa ne može pobjeći, rekao je koautor Samuel Lai.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!