Autonomna vozila moraju naučiti jezik biciklista

26.04.2023.

10:15

Autor: Hina/dpa/HRT/V.M.

ilustracija

ilustracija

Foto: Scharfsinn / Shutterstock

Sljedeća generacija autonomnih vozila morat će naučiti 'jezik biciklista' kako bi se osiguralo da oni na cestama budu sigurni, pokazuje nova studija.

Stručnjaci za interakciju čovjeka i računala sa Sveučilišta u Glasgowu pokazali su da postoji potreba da se u novim samovozećim automobilima uspostavi sustav za prepoznavanje i repliciranje 'društvenih interakcija' između ljudskih vozača automobila i biciklista.

Tim, koji će svoje nalaze uključiti u rad koji će biti predstavljen na konferenciji o interakcijama između ljudi i računala, proučavao je kako vozači i biciklisti izravno i neizravno komuniciraju jedni s drugima na javnim prometnicama putem niza eksperimenata u kojima je sudjelovalo 12 volontera biciklista opremljenih naočalama za praćenje očiju i s video kamerama na glavi.

Njihovo istraživanje proučavalo je smjerove u kojima su biciklisti gledali tijekom vožnje pokazujući da su se biciklisti više oslanjali na informacije s prometnih znakova dok su također pažljivo promatrali automobile kako bi vidjeli u kojem smjeru ta vozila planiraju krenuti.

Studija je utjecala na niz preporuka o tome kako bi autonomna vozila trebala funkcionirati u blizini biciklista 'u nadolazećim desetljećima' kako vozači budu manje 'aktivno uključeni' u vožnju.

Autonomna vozila moraju biti u stanju razumjeti ljudske interakcije


Tim sugerira da bi autonomna vozila mogla biti temeljitija u prikazivanju svojih namjera tijekom vožnje putem zaslona postavljenih izvana, s nizom LED dioda nalik na semafore koji pokazuju ubrzavaju li, usporavaju ili čak daju prednost drugom korisniku ceste.

Istraživanje pod nazivom "Stvarnost: Istraživanje interakcije vozača i biciklista u stvarnom prometu" također sugerira da bi biciklisti mogli nositi "pametne naočale" koje mogu prenijeti namjere autonomnog vozila dopuštajući automobilima da komuniciraju s biciklistima oko njih.

- Mogućnost otkrivanja načina na koji taj jezik funkcionira pomoći će u usmjeravanju razvoja raznovrsnih novih metoda komunikacije s biciklistima koja je lako razumljiva u svakoj prometnoj situaciji, pouzdano informativna i predvidljiva, rekao je profesor Stephen Brewster s Fakulteta računalnih znanosti Sveučilišta u Glasgowu, koji je vodio istraživanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!