16:48 / 28.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Autonomna vozila na britanskim cestama već ove godine

Ulice u Londonu

Ulice u Londonu

Foto: Yann Tessier / REUTERS

Autonomna vozila pojavit će se na britanskim cestama kasnije ove godine, objavilo je danas britansko ministarstvo prometa.

Takva vozila, koja mogu raspoznati okolinu u kojoj se nalaze i kretati se kroz nju uz vrlo malo ili bez ljudskog upravljanja, bit će dopuštena na sporijim cestama i postizat će brzinu do 59 kilometara na sat, priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo ističe kako bi ta tehnologija mogla povećati sigurnost u prometu jer će biti manje ljudskih grešaka, na koje otpada 85 posto nesreća.

Tehnologija za autonomnu vožnju u automobilima, autobusima i vozilima za dostavu mogla bi smanjiti i prometne gužve jer će prometna signalizacija i vozila uživo komunicirati, čime će promet brže teći te će se smanjiti emisije štetnih plinova, tvrdi ministarstvo.

- Ovo je golemi korak za sigurno korištenje autonomnih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će buduća putovanja učiniti zelenijima, lakšima i pouzdanijima, rekla je ministrica Rachel Maclean, a prenosi agencija dpa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!