Bazne stanice 5G - tumori ili bezbrižna komunikacija?

29.04.2019.

18:52

Autor: Andrej Rašljanin/P.F./HRT

default error photo
Upravljanje vozilom bez vozača, razgovor na jeziku na kojem ne znate nijednu riječ - sve to zahvaljujući 5G mreži. Bazne stanice izazivaju tumore, kažu protivnici, dok Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da to nikada nije dokazano.
Život se danas ne može zamisliti bez mobitela i novih tehnologija. Već nam stiže i 5G mreža. No osim brže komunikacije koju donosi otvaraju se druga pitanja - kakav je njezin utjecaj na zdravlje i okoliš. Bazne stanice izazivaju tumore, kažu protivnici, dok Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da to nikada nije dokazano.

Pametna pelena koja roditelju na sat javlja kada je zamijeniti, upravljanje vozilom bez vozača, razgovor na jeziku na kojem ne znate nijednu riječ. Nekad daleka budućnost, danas - realnost. I to zahvaljujući petoj generaciji tehnologije, odnosno 5G mreži.

Za brzi prijenos podataka potrebna je infrastruktura. Bazne stanice, odašiljači, antene. Svi oni zrače. Riječ je o neionizirajućem elektromagnetskom zračenju. 

Stanovnici zagrebačkih Vrbana posljednjih šest godina prosvjeduju protiv baznih stanica na trgovačkom centru u svojoj četvrti. I ne samo oni, jedan od najglasnijih protivnika najnovije tehnološke generacije je fizičar prof.dr.sc.  Davor Pavuna.

- Problem sa 5G za razliku od ovoga 4G koji je rasprostranjen je kao da pucate laserskim snopom. I ako mu padate u snop, to nije ugodno, već je ovdje problem s 4G da ako ga stavite blizu uha da je jako polje. A polje podgrijava stanice oko uha i temperatura u mozgu se podiže za 2°C što često dovodi do tumora, objasnio je Pavuna.

- Plitko prodiranje se samo po sebi već pokazalo negativno jer dovodi do raznih kožnih opekotina koje su dokazane i koje se nalaze na popisima brojnih rizika o kojima su doslovno stotine znanstvenika pisali pisma svim nadležnim svjetskim tijelima i uglavnom, osim u iznimnim situacijama su svi bili ignorirani, upozorava Krešimir Mišak, novinar, voditelj i urednik emisije HRT-a "Na rubu znanosti".

Agencija Svjetske zdravstvene organizacije IARC sastavila je listu karcinogenih tvari. Podijeljeni su u pet skupina. Elektromagnetsko zračenje pripada u skupinu 2B, odnosno "moguće karcinogeno za ljude". Po tome su za zdravlje ljudi od baznih stanica i mobitela opasniji, primjerice, crveno meso i alkohol u kategorijama vjerojatno karcinogeni i karcinogeni za ljude.

Do danas je 231 znanstvenik i doktor potpisao peticiju iz 2017. godine kojom hitno pozivaju EU da zaustavi uvođenje 5G zbog ozbiljnih potencijalnih zdravstvenih učinaka ove nove tehnologije. Priložili su tisuće dokumenata. 

No, studije koje su pokazale da postoji povezanost elektromagnetskog zračenja i karcinoma, nisu kvalitetne, tvrdi Međunarodna agencija za istraživanje raka. 

- Zasad nema dokaza da su elektromagnetska zračenja koja se koriste za mobilnu telefoniju, da imaju negativna utjecaj na ljudsko zdravlje. Imamo 30 godina korištenja, provedene su stotine i stotine studija i pokazalo se da jedini efekt koje elektromagnetsko zračenje ima, to je zagrijavanje tkiva, rekao je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Nema nigdje eksplicitnog dokaza da je zračenje proizvedeno baznim stanicama štetno. Postoje indikacije kao što postoje indikacije koje postoje za mnogo drugih stvari, međutim da bi se izbjegla i bilo kakva moguća štetnost, definiraju se i jako striktne norme i te norme u Hrvatskoj su više od dva puta jače i striktnije nego što je prosjek Europske unije, nego što su norme u Njemačkoj, Austriji, rekao je Boris Drilo, predsjednik HUP udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti.

Diljem Hrvatske je nekoliko tisuća baznih stanica. 5G mreža taj će broj povećati zbog potrebne gustoće infrastrukture. Hrvatska je prema naputku Europske unije dužna sljedeće godine 5G mrežom potpuno pokriti barem jedan grad. Procjena je nekakva dva do tri puta više lokacija na kojima bi morale biti postavljene postaje kako bi 5G mreža bila funkcionalna.

Protivnike uvođenja 5G mreže povećanje broja baznih stanica zabrinjava zbog zdravlja. Nesanica, smanjena plodnost i promjena srčanog ritma, tvrde, neki su od simptoma koje su prijavile osobe koje borave u blizini baznih stanica. No i takve zaključke Svjetska zdravstvena organizacija odbacuje kao neutemeljene.

Koplja se lome i oko utjecaja na okoliš i životinje. Tako se u studenom prošle godine internetom proširila vijest da je testiranje 5G mreže u nizozemskom Den Haagu ubilo ptice. Vijest je poslije proglašena lažnom pa potpunu istinu vjerojatno znaju samo svjedoci.

Sve u svemu, može se reći da je stručna, a i šira javnost, u vezi s 5G mrežom podijeljena u dva tabora - tehnoloških optimista i tehnoloških pesimista.

I dok se Hrvatska suočava sa izazovima koje donosi 5G, pogled svjetskih znanstvenika već je uperen prema sljedećem desetljeću - u 6G mrežu.

U svakom slučaju, i zagovornici i protivnici 5G-a i dalje će nuditi svoje argumente. U ovom trenutku implementacija mreže 5G u Hrvatsku je neizbježna i očekuje se već sljedeće godine. Teleoperatori se za nju pripremaju testiranjem infrastrukture, protivnici 5G-a peticijama i apelima, a građani, bar oni koji će htjeti iskoristiti još veće brzine, trebat će nove mobilne uređaje koji podržavaju 5G. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!