Benedict Rak - "mali specijalizant" iz KB Sv. Duh uz bok američkim stručnjacima

26.04.2019.

08:30

Autor: HRT

default error photo
Benedict Rak (29) u zagrebačkoj bolnici "Sveti Duh "osmislio je novu metodu operacije oka.
Benedict Rak (29) u zagrebačkoj bolnici "Sveti Duh "osmislio je novu metodu operacije oka. Prvi u svijetu izumio je širokokutnu 3D tehnologiju koja operaterima daje znatno veće mogućnosti prilikom zahvata. Velik je to uspjeh za mladog hrvatskog liječnika. Na izumu je s timom radio oko godinu dana, intenzivno zadnjih mjeseci, otkrio je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Ekipa HRT-a bila je u operacijskoj sali prije svjetske premijere.Izum ovog mladog liječnika danas će naime biti prikazan i četirima vodećim američkim sveučilištima, četirima ponajboljim očnim klinikama SAD-a, Univerzitetskoj klinici u Grazu... Naime, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" već osmi put tradicionalno organizira internacionalni simpozij na kojem očekuju 200-tinjak sudionika.

- I prošle godine smo imali priliku, nakon što je ta tehnologija izumljena prije svega godinu i pol dana, da već u prvih par mjeseci naša klinika među prvima u svijetu dobije taj uređaj za 3D tehnologiju. Imali smo čast prošle godine da baš mi američkim gostima prezentiramo uređaj koji proizvodi inače jedna njihova korporacija. Tada su svi bili zadivljeni tom tehnologijom, ali smo mi uočili i nekoliko bitnih stvari za koje smo mislili da trebaju biti bolje. Prije svega se to odnosi na nedostatak širokokutnog pogleda. I s druge strane, jedna vrlo važna stvar, a to je da operater istovremeno može gledati i 2D tehnologiju na operacijskom mikroskopu i 3D tehnologiju na zaslonu našega novog uređaja, što u postojećoj tehnologiji niste mogli - objasnio je Mladen Bušić, ravnatelj KB "Sveti Duh".Kada su uočili da postoji prostor za poboljšanja, u priču uskače dr. Rak, koji kaže kako će danas "jedan mali specijalizant iz Kliničke bolnice Sveti Duh stajati uz bok velikim svjetskim stručnjacima iz Amerike". Ljubav prema tehnici gaji od malih nogu.

- Uvijek sam bio taj fanatik za tehnologiju, biologiju, kemiju, otkad znam za sebe. Tako da sam bio poprilično nesiguran što bih htio studirati, čime bih se htio baviti, pa sam upisao FER i medicinu. Negdje usred studija sam se odlučio ipak da bi to bila medicina - otkrio nam je.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!