10:25 / 26.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Bezos s Boeingom radi na prvoj privatnoj svemirskoj postaji

Jeff Bezos, arhivska fotografija

Jeff Bezos, arhivska fotografija

Foto: Joe Skipper / Reuters

Glavni izvršni direktor i osnivač tvrtke Blue Origin iz Seattlea i utemeljitelj Amazona Jeff Bezos najavio je da planira izgraditi prvu privatnu svemirsku stanicu u orbiti između 2025. i 2030.. Postaju pod nazivom Orbital Reef Bezos razvija s nekoliko partnera, među kojima je i Boeing.

Postaju pod nazivom Orbital Reef Bezos razvija s nekoliko partnera, među kojima je i Boeing, priopćila je tvrtka. Orbital Reef će služiti kao neka vrsta "mješovitoga poslovnog parka", a bit će namijenjen raznim klijentima, onima koje zanimaju istraživanja, industrijskim i međunarodnim klijentima, ali i turistima.

Blue Origin nedavno je dospio na naslovnice nakon lansiranja u svemir 90-godišnje ikone "Zvjezdanih staza" Williama Shatnera, koji je tijekom kratkog boravka ondje promovirao svemirski turizam.

Do danas najveća svemirska postaja u kojoj astronauti najdulje borave je Međunarodna svemirska postaja (ISS), kojom upravlja američka svemirska agencija NASA zajedno s brojnim partnerskim agencijama iz cijeloga svijeta. ISS je od 2000. kontinuirano nastanjen rotirajućim sastavom astronauta.

I Kina upravo radi na izgradnji vlastite svemirske stanice Tiangong, a još nekoliko privatnih tvrtki već je iznijelo planove o komercijalnim svemirskim postajama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!