Biološki lijekovi - lijekovi budućnosti

29.10.2018.

07:21

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

default error photo
Napredak biološke terapije – zbog iznimne složenosti tih lijekova – velika je investicija. Posljedično su ti lijekovi osjetno skuplji od konvencionalnih terapija.
Biološki lijekovi u medicinske svrhe koriste se već nekoliko desetljeća, a dio znanstvene zajednice naziva ih lijekovima budućnosti. Njihova upotreba se je kompleksnija i raširenija, a vodi medicinu ka personaliziranom liječenju. Sve češće u posljednje vrijeme slušamo o biološkim lijekovima. No što su zapravo oni?

Najpojednostavljenije rečeno biološki lijek je lijek čija djelatna tvar je biološkog porijekla. To su lijekovi koji se proizvode ili izlučuju iz biološkog izvora, ljudskog životinjskog ili mikrobiološkog izvora, objašnjava Jasminka Tadin, glasnogovornica HALMED-a.

Na primjer, krv i sve krvne stanice, proteini iz krvi su biološki lijekovi. Cjepiva su biološki lijekovi, serumi, konjski serum protiv otrova poskoka je biološki lijek.

Biološki lijekovi razlikuju se po svojoj namjeni i njihova je primjena raznolika: Koriste se jako puno za maligne bolesti, još više za kronične upalne bolesti, recimo reumatoidni artritis, ulcerozni colitis i tako dalje. Ali i za neke za koje ne biste vjerovali. Recimo za prevenciju migrenskih napada monoklonsko protutiijelo, ili protiv osteoporoze monoklonsko protutijelo…, otkriva prof. dr. sc. Vladimir Trkulja, Zavod za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

U posljednjih gotovo pola stoljeća pojam biološkog lijeka sve više podrazumijeva upravo monoklonska protutijela. Vrstu lijekova koji se proizvode na vrlo specifičan tehnološki način i čije je djelovanje vrlo specifično.

U borbi protiv malignih bolesti monoklonska protutijela funkcioniraju na 2-3 različita načina. Jedan način je da dolaze, prepoznaju specifično maligne stanice usmjerene specifično na njihove komadiće i onda ubijaju stanice raka, objašnjava prof. Trkulja.

Napredak biološke terapije – zbog iznimne složenosti tih lijekova – velika je investicija. Posljedično su ti lijekovi osjetno skuplji od konvencionalnih terapija. A koliko su dostupni pacijentima u Hrvatskoj upitali smo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje: Biološki i bioslični lijekovi nalaze se na osnovnoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i dostupni su osiguranim osobama bez plaćanja nadoplate ukoliko su indicirani od strane bolničkog specijalista prema smjernicama u listi lijekova.

Upravo zbog svoje visoke cijene, biološki lijekovi kontroverzna su tema u farmakološkim i medicinskim krugovima. No ono što posve mijenja tu sliku su bioslični lijekovi – što je vidljivo i iz dijela pisanog odgovora od HZZO-a.: Stavljanjem biosličnih lijekova na liste lijekova HZZO-a otvara se mogućnost za bolju dostupnost lijekova.

Bioslični lijekovi su vrlo pojednostavljeno rečeno generički oblici bioloških lijekova.

Prof. dr. sc. Vladimir Trkulja: Tehnologija je toliko uznapredovala da u molekularnom smislu, prvo može se napraviti, drugo može se dokazati da molekularno da su praktički beznačajne razlike. Ali je ostao termin pa za konvencionalne kemikalije koristimo izraz generički, a tamo gdje je početni proizvod biološki lijek, govorimo o biološki ili biosličnim lijekovima.

U medicinsku praksu ovi lijekovi ulaze tek kada se osim molekularne sličnosti, dokaže istovjetna uspješnost, sigurnost i učinkovitost biosličnog i biološkog lijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!