Bit države kroz prizmu odnosa čovjeka s umjetnim bićima

07.06.2023.

13:12

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Knjiga „Narav države"

Knjiga „Narav države"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

„Narav države" prva je zajednička knjiga Tomislava Dretara i Jakova Erdeljca. Predstavljena je sinoć u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Djelo tematizira bit države kroz prizmu odnosa čovjeka s umjetnim bićima. 

Riječ je o proširenom radu "Narav države: Država kao umjetničko djelo" koji je nagrađen Rektorovom nagradom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Teorijski prikaz koji autorski dvojac nudi u djelu drugačiji je od ostalih analiza države i politike jer se država analizira na antiredukcionistički i antiideologijski način.

- Ono što smo mi ovom knjigom htjeli je analizirati samu bit, biće države. Nismo se htjeli baviti samim manifestacijama države, odnosno nekim dnevnopolitičkim pitanjima već smo htjeli doći što sama država jest i kako je ona povezana s nama, kaže Tomislav Dretar.

Suautor Jakov Erdeljac dodaje da "Narav države" kao tematska cjelina pokriva jedan dio koji do sada nije bio zapisan u filozofskoj literaturi:

- Svi autori koji su se bavili pitanjima države su se njome bavili samo samo na politički način te su je reducirali na jedan od njenih elemenata, zaključio je Erdeljac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!