Bjelovarci osmislili uređaj za predviđanje poplava

18.01.2021.

13:35

Autor: Studio 4/HRT/V.G.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL, ilustracija

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Predavec je otkrio da već imaju pregovore s Komisijom za rijeku Savu, a nadaju se i interesu od strane MUP-a.
Osnivač i direktor bjelovarske tvrtke SymbIoTic, Davor Predavec, osmislio je inovativni uređaj koji bi mogao pomoći Hrvatskoj i ostalim zemljama kod poboljšanja sustava za dojavu i zaštitu od poplava.

- Usavršavamo uređaje koji će se spajati na mreže koje troše malo baterije, autonomni su i mogu mjeriti razine vode koje su bitne kod dojava poplava - prvo detekcija, a onda uzimanje vremenskih parametara da se napravi kalkulacija i bolje reagira na poplave, kazao je Predavac gostujući u emisiji Studio 4.

Uređaj se može postaviti ispod mosta ili na stup iznad manje rijeke, a podatke prima platforma za agregaciju podataka iz koje se dalje može http zahtjevima slati na druge platforme.

- Naš trenutni cilj je da integriramo podatke u platformu i na mapi u realnom vremenu dojavljujemo razine vode i hoće li biti poplava, rekao je mladi inovator.

Platforma ima i aplikaciju koje je besplatna i dostupna građanima.

-  S dovoljno podataka u slučaju kad bi netko u centru za upravljanje katastrofama potvrdio da je situacija ozbiljna, elektroničkim putem brana bi se mogla sama podignuti, pojasnio je Predavec.

Testiranje uređaja je u tijeku, a odradit će ga jedna engleska tvrtka koja ima hangar za simulaciju poplava. Predavec je otkrio da već imaju pregovore s Komisijom za rijeku Savu, a nadaju se i interesu od strane MUP-a.

Interes za ovaj inovativni uređaj prepoznat je i izvan Hrvatske zbog čega je tvrtka za njegov razvoj dobila 200.000 eura bespovratnih sredstava.

- Odmah po plasiranju projekta, u idejnoj fazi, bilo je veliko zanimanje tri tvrtke iz Engleske - jedna se bavi nadzorom zemlje, druga mapama rizika i dojavama poplava, a treća ima testni senzor. Pokazali su interes jer upravo ti senzori nedostaju, imate dronove, satelitske podatke, ali nemate osnovne podatke sa zemlje koji su najbrži i najpotrebniji, kazao je Predavec.

Na kraju je rekao kako im nije cilj da uređaj bude skup jer ga prvenstveno žele plasirati u zemlje u razvoju koje žive od poljoprivrede.
Foto: Studio 4/HRT

Foto: Studio 4/HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!