Bosanac izgradio rotirajuću kuću za svoju suprugu

10.10.2021.

16:10

Autor: HRT/Hina

Bosanac izgradio rotirajuću kuću za svoju suprugu

Bosanac izgradio rotirajuću kuću za svoju suprugu

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Da bi udovoljio svojoj supruzi koja je htjela imati raznolikiji pogled iz obiteljske kuće, bosanski samouki inovator izgradio je rotirajuću kuću, omogućavajući supruzi da u jednom trenutku gleda kako sunce izlazi, a već u idućem prolaznike.

Galerija
Bosanac izgradio rotirajuću kuću za svoju suprugu, Foto: Dado Ruvic/REUTERS
Bosanac izgradio rotirajuću kuću za svoju suprugu, Foto: Dado Ruvic/REUTERSBosanac izgradio rotirajuću kuću za svoju suprugu, Foto: Dado Ruvic/REUTERS

- Umorio sam se od njezinih pritužbi i čestog preuređivanja naše obiteljske kuće i rekao sam: sagradit ću ti rotirajuću kuću kako bi je mogla rotirati kako god želiš, rekao je Vojin Kusić (72) za Reuters, ispred svoje nove kuće koja privlači pozornost posjetitelja.

Smještena na plodnoj ravnici u sjevernoj Bosni blizu Srpca, kuća se okreće oko svoje osi, s pogledom na kukuruzna polja i poljoprivedna zemljišta koji se mijenja na šume i rijeku pri željenoj brzini.

- Kuća može napraviti puni krug za 24 sata pri najmanjoj brzini, dok pri najbržem rotiranju može napraviti puni krug u 22 sekunde, rekao Kusić.

Njegova supruga nije željela komentirati novu kuću.

Kusić je rekao da je bio inspiriran izumiteljima Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom i da ga je siromašno porijeklo bez mogućnosti dobrog obrazovanja natjerao da potraži načine kako da sam nešto napravi.

- Ovo nije inovacija, potrebni su samo volja i znanje, a ja sam imao dovoljno vremena i znanja, rekao je i dodao da je kuću izgradio potpuno sam.

Trebalo mu je šest godina da dovrši projekt, a odmor mu je bio boravak u bolnici radi srčanih problema. Kaže da je kuća otpornija na oštećenja od potresa nego stacionarne kuće.

- Tražio sam liječnike da mi pokušaju produljiti život najmanje za godinu jer sam imao taj projekt u svojoj glavi, a nitko ga ne bi znao dovršiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!