08:49 / 14.08.2019.

Autor: T.V./Hina

Broj slatkovodnih životinja u drastičnom padu

Foto: Bishnu Sarangi/Pixabay

Foto: Bishnu Sarangi/Pixabay

Foto: - / -

Broj pripadnika vrsta koje teže više od 30 kilograma pao je za čak 88 posto od 1970. do 2012. To uključuje slatkovodne dupine, dabrove, krokodile, velike kornjače i jesetre.
Populacija slatkovodnih životinjskih vrsta drastično je pala u posljednjih 40 godina, kaže se u izvješću berlinskog Leibnizova instituta. 

Broj pripadnika vrsta koje teže više od 30 kilograma pao je za čak 88 posto od 1970. do 2012., napisali su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Global Change Biology. To uključuje slatkovodne dupine, dabrove, krokodile, velike kornjače i jesetre.

Znanstvenici naglašavaju da brojnost velikih slatkovodnih životinja opada dvostruko brže od broja kralježnjaka na kopnu i moru.

- Rezultati su alarmantni i potvrđuju strahove znanstvenika koji proučavaju slatkovodnu bioraznolikost, rekla je vodeća autorica studije Sonja Jaehnig. Velike riblje vrste poput jesetra, lososa i somova posebno su ugrožene, jer ih je 94 posto manje, a slijede gmazovi sa 72 posto, rekla je.

Razlozi leže u pretjeranom izlovu i uništenju njihovih prirodnih staništa.

Znanstvenici ističu da se diljem svijeta trenutačno planira izgradnja 800 brana u područjima koja su iznimno biološki raznolika, poput onih u Amazoniji, području rijeka Konga, Mekonga i Gangesa, a brane sprečavaju slatkovodne vrste u nastojanju da dođu do hrane i mrijestilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!