Brzi internet i nezadovoljni korisnici

06.09.2018.

15:43

Autor: V.K./HRT

izvor: Pixabay

izvor: Pixabay

Foto: - / -

Postavlja se pitanje imamo li brzi internet i što kada se dogode problemi u mreži
Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Andro Marčev, inspektor elektroničke komunikacije iz HAKOM-a, govorio je o brzom internetu u Hrvatskoj, koliko ga trebamo i koristimo.

Imamo li brzi internet i što kada se dogode problemi u mreži, posebno kada govorimo o pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama gdje ovisi sam rad mreže o preopterećenju, odnosno o broju korisnika. Velika fluktuacija korisnika u dva ljetna mjeseca zna dovesti do problema u internetskoj vezi unatoč tome što operateri ulažu napore kako bi osigurali kapacitete, napominje Marčev.

Postavlja se pitanje, ulaže li se dovoljno u infrastrukturu? Kada se uspoređujemo sa zemljama Europske unije, mi smo među boljima kada pričamo o mobilnom internetu. Investicije operatera su velike i možemo reći da pokrivaju potrebe korisnika, objašnjava Marčev. Što se tiče nepokretnih komunikacijskih mreža, možemo konstatirati nezadovoljstvo korisnika, upozorava Marčev

Kada govorimo o zaštiti potrošača, veliki problem su  korisnici pograničnih zona, otoka, malih mjesta gdje se operatoru ne isplati investirati. Za takve situacije postoje europski fondovi i natječaji za koje mogu aplicirati operatori, male općine i mjesta da bi razvili i izgradili infrastrukturu. Ako su sredstva za infrastrukturu dobile općine, onda operator  infrastrukturu dobije na korištenje uz plaćanje i tako osigurava korisnicama pristup internetu većih brzina.

Danas korisnici troše puno više prometa nego što je to nekad bilo. Razlog tome su drugačiji sadržaji koji se koriste, povećana je kvaliteta slika i videa. Upravo stoga, korisnik puno brže potroši promet koji ima u tarifi. To izaziva nezadovoljstvo, kazao je Andro Marčev.

U anketi provedenoj među građanima Zagreba, svi su se složili da je u današnje vrijeme brzi internet veoma važan i da ga često koriste, no da je u Zagrebu i Hrvatskoj  još uvijek loš i spor. Marčev se nije složio da je internet u Zagrebu loš. Neprekidno se izgrađuje nova infrastruktura, da bi se korisnicima omogućila što bolja usluga. Investira se u svjetlovodnu i kabelsku mrežu, investira se u 4G i 5G mrežu, skraćuju se petlje što znači da se postojeća tehnologija koristi na bolji način. U budućnosti ćemo imati sve bolji  i brži Internet, zaključio je Marčev.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!