Budućnost interneta

03.06.2023.

20:47

Autor: Kornat Vilović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Budućnost interneta

Budućnost interneta

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Internet se razvija kako i tehnologija napreduje. Od konzumenata sadržaja interneta s početka 90-ih godina prošlog tisućljeća, postali smo kreatori sadržaja s pojavom društevnih mreža. Što nam donosi budućnost interneta i jesmo li uopće upoznati s pojmovima koji će uskoro postati opća digitalna kultura?

Najprije smo gledali, pa sudjelovali, a od sada ćemo putem interneta moći i odlučivati o svojem virtualnom životu.

- Što znači da će korisnici moći sami upravljati svojim podacima i odlučivati tko će s njima upravljati, odnosno koju količinu svojih podataka želi dalje dijeliti na način da mogu biti i nagrađeni za određeno dijeljenje podataka kroz krypto imovinu koju će dobivati u svoj krypto valutni novčanik, rekla je Magda Milas, predsjednica udruge Alice in Blockchains.

Fizički se novac već preselio u digitalni svijet. A s webom 3.0 stižu nam decentralizirane financije poznatije kao DEFI.

- Da bi shvatili što znači DEFI prvo moramo znati što su centralizirane finacije, a to su naše tradicionalne institucije poput banaka koje imaju jednu točku kontrole, odnosno jedno mjesto za donošenje odluka. S druge strane imamo decentralizirane protokole koji uključuju i donošenje odluka i omogućuju sudjelovanje više dionika u finacijskom sustavu, istaknula je Amber Ghaddar, AllianceBlock.

Najbolji primjer decentraliziranih financija je Bitcoin, koji je samo jedan proizvod od tisuća mogućnosti blockchain tehnologije.

- U finacijskom mainstreamu elektronički novac je novac u banci koji nije pod vašom potpunom kontrolom. Krypto koji se pojavio 2009. u obliku Bitcoina prvi put ljudima omogućava da imamo neki oblik elektroničke vrijednosti koji je pod njihovom potpunom kontrolom. Dakle Bitcoin i ostale krypto valute se ne pohranjuju u banke, objasnio je Nikola Škorić, direktor Electrocoina.

Dakle, imamo digitalni život, digitalni novac, a od nedavno i vlasništvo nad digitalnom umjetnošču koja živi na internetu u obliku NFT umjetnosti.

- NFT pokazuje da postoje određeni ljudi koji žele imati neki oblik digitalnog vlasništva. Imamo slike koje nam vise na zidovima, vlasnici smo kuća i nakita, ali sve više vremena provodimo online i NFT nam omogućava da budemo vlasnici digitalnih stvari, rekla je Gretchen Andrew, NFT umjetnica.

Nismo se ni dotaknuli metaversa, to jest virtualne stvarnosti koja će nam omogućiti da u digitalnom svijetu živimo i radimo što god zamislimo. Dobro došli u novi digitalni svijet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!