22:00 / 26.02.2019.

Autor: T.V./HRT

Budućnost se događa u Barceloni

-

-

Foto: - / -

U Barceloni se održava najveći i najvažniji svjetski sajam mobilne industrije. Na sajam je stigla i Sophia.
U Barceloni se održava najveći i najvažniji svjetski sajam mobilne industrije. Na sajam je stigla i Sophia. 

I tri godine nakon debija Sophia plijeni pozornost i oduševljava. Prvi robot s državljanstvom, a Sophia ga je dobila od Saudijske Arabije, prepoznaje lica, oponaša ljudske geste, razgovara o bilo kojoj temi. - 5G mobilna mreža je sposobnija, fleksibilnija i dizajnirana posebno za način na koji ljudi i roboti vode život. Roboti će moći učiniti mnogo više bez pomoći ljudi, od parkiranja automobila do koordinacije operacija spašavanja na daljinu, objašnjava Sophia. 

Vodeće telekomunikacijske tvrtke, unatoč sukobu Sjedinjenih Država i Kine zbog mrežne sigurnosti nove generacije mobilnih usluga, nisu posustale razigranim robotima isticati potencijal pete generacije.

Kada je riječ o robotima, Korejci su u Barceloni predstavili "Liku".

- To je robot koji s vama živi u vašoj kući, istražuje važu kuću poput mačke. Pristupa vam i pozdravlja vas kad to želi. Ima vlastiti um utemeljen na umjetnoj inteligenciji. Može suosjećati. Ako ste sretni, i on je sretan, ako ste tužni - može suosjećati s vama ili vas može pokušati nasmijati jer ne želi da budete tužni, kaže Jaehee Chang, voditeljica marketinga Torooca.

Ovaj prsten vam ne pomaže popraviti raspoloženje, ali može pomoći u hitnim slučajevima.

- Nosite ga kao modni dodatak, ali ako zapadnete u nevolju i potrebna vam je pomoć, samo stisnete gumb, držite ga tri sekunde i sustav šalje poruku vašim prijateljima ili obitelji, objašnjava Kathy Romanovskaya, direktorica Nimba.

Nova generacija i budućnost tehnologije i mobilne industrije u Barceloni boravi još dva dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!