10:39 / 25.05.2020.

Autor: V.K./Hina

Bumbari pomoću trika potiču biljke da procvjetaju ranije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Švicarski znanstvenici otkrili su neobično ponašanje bumbara kojim potiču rano cvjetanje biljaka.
Švicarski znanstvenici otkrili su neobično ponašanje bumbara kojim potiču rano cvjetanje biljaka. Zamijetili su da ovi kukci opnokrilci iz porodice pčela, kada ne pronađu polen, grickaju lišće biljaka koje još nisu u cvatu.

Čini se da "šteta" koju na taj način počine, zavara biljku te ona počne cvasti, ponekad i do 30 dana ranije nego što je to uobičajeno.

U časopisu Science švicarski su znanstvenici napisali da u laboratoriju nisu uspjeli ponoviti ovaj trik bumbara s istim rezultatima.

Bumbari su odlični oprašivači za usjeve poput rajčica i borovnica i među prvim su pčelama koje se pojave svake godine kako bi svoj posao obavljali tijekom čitave duge sezone.

No unatoč ključnoj ulozi koju imaju u oprašivanju, broj bumbara se, kao i mnogih drugih oprašivača, posljednjih desetljeća znatno smanjio.

Nedavna studija o klimatskim promenama pokazala je da sve više vrućih dana u Europi i Sjevernoj Americi ubrzava njihovo izumiranje. Novo otkriće o bumbarima moglo bi biti značajno za njihov dugoročni opstanak.

Švicarski su znanstvenici ustanovili da biljke koje su oštetili bumbari cvjetaju i 30 dana ranije od neoštećenih te 25 dana ranije od onih koje su biolozi oštetili u laboratoriju.

Otkrili su da pčele u nedostatku polena grickaju listove biljaka koje još nisu procvale.

Profesorica Consuelo de Moraes, s odjela za sustave zaštite okoliša pri Državnom tehnološkom institutu u Zuerichu, koja je u laboratoriju proučavala ovaj fenomen, smatra da grickanjem pčele biljkama upućuju specifične znakove.

- Radi se vjerojatno o lučenju nekih sokova o čemu još ništa ne znamo, no planiramo istražiti, rekla je. Ona i njezini kolege su ustanovili da, kada ima polena, pčele ne oštećuju biljku. Pretpostavljaju i da bi biljke, a ne bumbari, u ovom procesu mogle imati glavnu ulogu.

Za biljke koje ovise o oprašivanju ključno je da cvjetaju kad su u blizini oprašivači poput bumbara.

Moguće je, kaže Moraes, da su neke biljke razvile strategiju cvjetanja u trenutku kada osjete da pčele njihovu lišću nanose štetu.

Više saznanja o odnosu između bumbara i cvatnje biljaka moglo bi pridonijeti tomu da ovi insekti postanu otporniji na promjene u životnoj sredini.

- Fascinantno je koliko toga još uvijek ne znamo o organizmima za koje mislimo da ih dobro poznajemo. Nevjerojatno je to savršenstvo prirode u svim njezinim oblicima, rekla je De Moraes.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!