11:51 / 17.09.2018.

Autor: V.M./K.D./HRT

Čarolija svjetlosnih tehnologija u Puli

-

-

Foto: - / -

6. festival Visualia festival na pulske je ulice donio čaroliju novih tehnologija i audiovizualne umjetnosti. Tresle su se zgrade, oživljavale, mijenjale oblike…
6. festival Visualia na pulske je ulice donio čaroliju novih tehnologija i audiovizualne umjetnosti. Tresle su se zgrade, oživljavale, mijenjale oblike…

Zahvaljujući igri svjetla, sjene i boje na plohi, odnosno 3D mappingu, Pula je ovih dana bila zaogrnuta sasvim novim oblicima.

23 instalacije na 13 lokacija promijenile su nakratko vizuru grada - rad francuskih umjetnika nastao je, primjerice u suradnji s pulskim vrtićima čiji su mališani animirali likove i oblike. Inspiriran kartama, nazvan je 'Vi ste ovdje negdje drugdje'.

To je interaktivna instalacija. Dok hodate po interaktivnoj karti, znak vi ste ovdje slijedi vas posvuda i pokazuje kuda se krećete,  objašnjava francuski audiovizualni umjetnik Edouard Souillot.

Za izradu takvih instalacija potrebno je i do 6 mjeseci rada, kao i dobra tehnička potpora. Ovo je jedna od najviše zahtjevnih instalacija koje smo radili. Uskladili smo 2 projektora: jedan se nalazi na zgradi tj. izvire sa zgrade kroz prozor, dok je drugi direktna projekcija,  napominje dizajner rasvjete Igor Brenko.

Takvi su festivali u Europi vrlo popularni,  ističe organizator festivala Marko Bolković: Najpoznatiji primjer je Lion koji ima svoju kršćansku povijest vezanu za svjetlo, a zadnjih 20 godina ima najveći festival svjetla na svijetu s 4 milijuna posjetitelja u 4 dana.

Ovaj pulski ne može se pohvaliti tako velikim brojem posjetitelja, ali može činjenicom da je prošle godine proglašen najboljim festivalom svjetla u regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!