17:44 / 20.01.2019.

Autor: Borko Brunović/HRT

Čeka li nas svađa između perilice i hladnjaka?

-

-

Foto: - / -

Svjesni virtualni pomoćnici koji prepoznaju naše trenutačno raspoloženje - pojavit će se unutar tri godine.
Pametni telefoni koji razumiju naše osjećaje, umjetna inteligencija koja odrađuje poslove umjesto nas ili aplikacije koje pomažu u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova. Prema anketi u kojoj su sudjelovala čak 34 milijuna ljudi diljem svijeta, to su samo neke od tehnoloških inovacija koje bi nam mogle obilježiti život već u idućih pet godina. Evo što nam donosi budućnost.

Svjesni virtualni pomoćnici koji prepoznaju naše trenutačno raspoloženje - pojavit će se unutar tri godine. No pravi će hit biti pametni kućanski uređaji koji će zajedno s nama sudjelovati u obiteljskim raspravama.

Moglo bi doći do svađe između frižidera i vešmašine gdje vešmašina kao prioritet stavi da se prvo naruči online omekšivač, a frižider zahtjeva da to prvo bude naranča kako bi se spravio cijeđeni sok. Sad vi odlučujete želite li ujutro prvo imati opran veš ili svježe iscjeđenu naranču, ističe izvršni direktor Reboota Damir Đurović.

Aplikacije vođene umjetnom inteligencijom preuzet će dio naših poslova, a neke potpuno ukinuti.

No digitalna transformacija ima i svoju negativnu stranu.

 - A to je da ćemo postati s vremenom vjerojatno potpuno ovisni o razno raznim smartphonima i drugim uređajima koji nam pružaju pristup tim infomacijama no one će zaista promjeniti čitav sustav kako mi funkcioniramo na nekoj dnevnoj razini, ističe Đurović.

Preduvjet za sustav u kojem uređaji komuniciraju bez kašnjenja - što je ključno za primjerice autonomu vožnju - razvoj je superbrze pete generacije mobilnih mreža.

5G mreža i do 20 puta je brža od trenutno dostupnih. Omogućuje veću stabilnost, pokrivenost te spajanje većeg broja uređaja. Prvi mobiteli koji je podržavaju očekuju se već ove godine, a prve 5G mreže u Americi i Aziji početkom sljedeće. Pitanje je hoće li Hrvatska kaskati.

Predviđa se da će 5G mreža u sljedećih 5 godina imati milijardu i pol pretplatnika. A nakon što uđe u široku primjenu - budućnost postaje sadašnjost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!