07:09 / 02.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Četvero astronauta vratilo se s ISS-a u brodu SpaceX-a

Četvero astronauta vraća se s ISS-a

Četvero astronauta vraća se s ISS-a

Foto: NASA TV / Reuters

SpaceX je u nedjelju vratio četvoricu astronauta s Međunarodne svemirske postaje (ISS) , u prvom noćnom sljietanju od misije Apollo 8 na Mjesec.

Kapsula Dragon padobranom je spuštena u Meksički zaljev uz obalu Panama Cityja na Floridi, nešto prije 3 sata ujutro, što je bio drugi let za tvrtku Elona Muska.

Bilo je to ekspresno putovanje kući, trajalo je samo 6 i pol sati.

Astronauti, trojica Amerikanaca i jedan Japanac, vratili su se u istoj kapsuli - nazvanoj Resilience - u kojoj su lansirani iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u studenom.


Njihova 167-dnevna misija najdulja je za astronaute koji su lansirali iz SAD-a. Prethodni rekord od 84 dana postavila je posljednja NASA-ina posada postaje Skylab 1974. godine.

Odvajanjem u subotu navečer na svemirskoj je postaji ostalo sedam ljudi, od kojih su četvorica prije SpaceX stigla prije tjedan dana.

Još je dvoje Amerikanaca 2020. u Dragonu stiglo na međunarodnu stanicu u dvomjesečnu pokusnu misiju. Bio je to prvi let na ISS iz Sjedinjenih Država od završetka programa Space Shuttle 2011. i prvi let s posadom koji je osigurala privatna tvrtka.

Ovaj put se SpaceX-om prva redovna misija vraća na Zemlju.

I za kraj, astronauti će biti na istom brodu Dragon nazvanom "Resilience" koji ih je lansirao u orbitu i kojim se SpaceX, nakon popravka, planira ponovo koristiti u drugim misijama.

Prva posada je napustila ISS kada je američka tvrtka prošlog tjedna dovezla drugu redovnu misiju u kojoj je astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!