18:15 / 24.01.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Čime se zapravo bavi zvjezdarnica u Višnjanu

Zvjezdarnica u Višnjanu

Zvjezdarnica u Višnjanu

Foto: Kod nas doma / HTV

Svako toliko Zemlju pogodi neko nebesko tijelo i ta opasnost je prevelika da bi se prepustila slučajnosti. Zvjezdarnica u Višnjanu spada u svemirsku mrežu zvjezdarnica čiji je posao otkriti i izmjeriti ta nebeska tijela, te time odrediti opasnost od njihova udara.

- Najsličnija organizacija nama bi bio centar ili toranj za kontrolu letenja, kaže Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice.

- Mi smo u tom poslu ispali jako dobri. Postoje vojne i NASA-ine zvjezdarnice koje rade istraživanje, a onda su tu zvjezdarnice 'lovci', kao mi, koje rade mjerenja objekata. Mi smo u tom poslu treći u svijetu, dodaje.

Njihov posao je prepoznat u svijetu, te su na temelju toga dobili potrebnu opremu.

- Kolege znaju da smo u stanju napraviti nevjerojatan posao, i kada smo rekli da trebamo novu opremu astronomsko društvo s Pacifika nam je kroz posebnu fondaciju to omogućilo. I to nije pitanje novca, nego je pitanje priznanja, da kolege vide da se radi i da si dobar, kaže Korlević.

Razmišljanjem, kreativnošću i novim idejama pariraju svjetskim zvjezdarnicama, a njihovi bivši i sadašnji učenici su oni koji vode projekte na raznim lokacijama diljem svijeta.

- Bez djece nema smisla, to se radi zato što želimo da oni imaju budućnost, zaključio je Korlević.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!