07:40 / 11.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Cjepiva protiv koronavirusa nadohvat ruke - evo što znamo

Foto: TATYANA MAKEYEVA/Reuters

Foto: TATYANA MAKEYEVA/Reuters

Foto: - / REUTERS

Odobrenje cjepiva protiv koronavirusa nadohvat je ruke, međutim, i dalje postoje neodgovorena pitanja.
Odobrenje cjepiva protiv koronavirusa nadohvat je ruke, međutim, i dalje postoje neodgovorena pitanja.

➡️ Sklopljeni ugovori s tri proizvođača cjepiva
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Što znamo, a što ne znamo o cjepivu protiv koronavirusa

Sputnik V

UČINKOVITOST: Na temelju broja osoba koje su se zarazile virusom nakon što su cijepljeni, ili im je davan placebo, cjepivo Sputnik V pokazalo je učinkovitost od 92%, priopćio je moskovski istraživački Institut Gamaleja.

Rusija je bila prva zemlja koja je odobrila cjepivo protiv virusa SARS-CoV-2 za širu javnu uporabu, registiravši Sputnik V u kolovozu.

Učinkovitost cjepiva Sputnik V u rangu je s eksperimentalnim cjepivom koje razvijaju američki farmaceutski div Pfizer i njemačka biotehnološka kopmpanija BioNTech, a čiji su rezultati objavljeni jučer.

DOSTUPNOST: Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna na suradnju na cjepivima protiv koronavirusa i složio se s pakistanskim premijerom Imranom Khanom da cjepiva moraju biti široko dostupna cijelom čovječanstvu, izvijestio je TASS.

- Predlažemo da ne politiziramo ove procese, s obzirom na to da su ti lijekovi danas potrebni ljudima u cijelom svijetu, bez ikakva pretjerivanja, rekao je.

Građani Moskve koji se žele cijepiti protiv covida-19 možda će to moći već u studenom, bude li do tada isporučena velika količina doza, nedavno su objavile gradske vlasti krajem listopada.

DISTRIBUCIJA: Rusija se suočava s izazovima u povećanju proizvodnje cjepiva. Ministar trgovine i industrije Denis Manturov nedavno je upozorio na izazove povećanja proizvodnje cjepiva. 

- Trenutno se bavimo jednim pitanjem, a to je osigurati industrijsku proizvodnju cjepiva u potrebnim količinama, rekao je i Putin.

Moskva nastoji proizvesti 300.000 doza cjepiva ovaj mjesec, 800.000 u studenom i još 1.5 milijuna u prosincu.

Pfizer i BioNTech

UČINKOVITOST: Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech tvrde da je njihovo eksperimentalno cjepivo 90 posto učinkovito u sprječavanju zaraze covidom-19. Međutim, ovo je samo početna prosudba. Podaci o učinkovitosti unutar određenih demografskih grupa još nisu dostupni.

Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charite kaže da razina učinkovitosti za ljude koji pripadaju visokorizičnim grupama nije još uvijek ustanovljena. Tvrdnja o 90-postotnoj učinkovitosti tek treba biti objavljena u medicinskom časopisu, kaže Sander. Ako se tvrdnja dokaže, to će biti neobično visok postotak učinkovitosti, dodaje.

DOSTUPNOST: Europska komisija mjesecima je pregovarala s Pfizerom i BioNTechom kako bi cjepivo dobile članice unije čim ono postane dostupno. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je Berlin zatražio oko 100 milijuna doza cjepiva. Članice Europske unije dobit će doze prema broju svoga stanovništva.

DISTRIBUCIJA: Tko će prvi dobiti dozu cjepiva? Starije osobe, osobito one s akutnim bolestima, te zdravstveni radnici, imat će prioritet pri raspodjeli cjepiva. Ljudi koji rade poslove nužne za funkcioniranje društva - uključujući i vladine djelatnike, policajce, vatrogasce i nastavnike - također će imati prednost.

PRAKTIČNA PRIMJENA: Prema Spahnu, cijepljenje će se odvijati u centrima određenim za to, koji će biti u narednih 10 dana postavljeni u Njemačkoj. Mobilni medicinski timovi također će provoditi cijepljenje. Promet i skladištenje cjepiva moglo bi biti izazovno s obzirom na činjenicu da se cjepivo mora držati na -70 stupnjeva Celzijusa.

TRAJANJE IMUNITETA: Nije vjerojatno da jedna doza cjepiva protiv koronavirusa može primatelja učiniti imunim za cijeli život. Stručnjaci kažu da će se cijepljenje morati ponavljati, slično kao za gripu. Veliko neodgovoreno pitanje je može li netko tko je imuniziran cjepivom i dalje prenositi virus na druge. Ovo bi moglo predstavljati veliki problem u slučaju zdravstvenih radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!