09:13 / 09.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Cjepivo protiv COVID-a pozitivno utječe na mentalno zdravlje

Cjepiva za covid pozitivno djeluju na mentalno zdravlje

Cjepiva za covid pozitivno djeluju na mentalno zdravlje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cjepivo protiv COVID-a pozitivno utječe na mentalno zdravlje imuniziranih Amerikanaca, čak i nakon prve doze, objavilo je sveučilište Južne Kalifornije.

Istraživanje koje je financirala zaklada Billa i Melinde Gates provedeno je na oko 8000 Amerikanaca.

- Cijepljenje može poboljšati kvalitetu života i rezultate na poslu te omogućiti ljudima da nastave s uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u ured ili da se zaposle, rekli su znanstvenici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da su "javnozdravstvene mjere, poput fizičkog razmaka, nužne u suzbijanju pandemije", ali i da "kod ljudi stvaraju osjećaj izoliranosti i usamljenosti te mogu izazvati stres i tjeskobu".

Cijepljenje može spriječiti te štetne posljedice, uključujući "nedostatak intimnih kontakata", za koje stručnjakinja sa Sorbonne Louise Kirsch i kolege s University Collegea u Londonu kažu da su "povezane s pojačanom tjeskobom i većom usamljenošću".

U studiji Kirsch, provedenoj tijekom prvog zatvaranja prošle godine, upozorava se na "važnu ulogu interpersonalnog i osobito intimnog kontakta u stresnim vremenima".

- Intimni, nasuprot prijateljskom i profesionalnom kontaktu bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo su se ovi ostali pokazali najvažnijima za psihičko zdravlje, piše u studiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!