Copernicus hackathon po prvi puta u Hrvatskoj

23.10.2019.

21:59

Autor: T.V./HRT

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj prvo natjecanje - Copernicus hackathon. Natjecatelji imaju 48 sati da na temelju satelitskih snimki osmisle aplikacije za projekte Europske svemirske agencije.
U prostorima Sveučilišnog računskog centra SRCE u Zagrebu po prvi se puta održava Copernicus Hackathon - natjecanje timova u razvoju aplikacija koje se temelje na korištenju podataka i servisa Copernicus programa – Europskog programa opažanja zemlje iz svemira. 

- Već 2 dana mladi izrađuju aplikacije za pomoć Zemlji

Natjecatelji imaju 48 sati da na temelju satelitskih snimki osmisle aplikacije za projekte Europske svemirske agencije.

- Naša aplikacija će pratiti zdravlje šume, to zdravlje šume je sada u stanju ugroženosti zbog ispušnih plinova, objašnjava Valentino Grljušić, student Geodetskog fakulteta. 

Copernicus program prati i nadzire atmosferu i Zemljinu površinu. Zahvaljujući tom programu doznalo se primjerice da Venecija tone od 1 do 2 mm godišnje, ili da se površina Zemlje podignula i do 2 metra nakon nuklearne katastrofe u Fukoshimi.

- Geoinformatika, satelitski podaci, sve ovo što je vezano uz prostor je budućnost i nama je drago da možemo biti dio te budućnosti, kaže Ratko Medan, nastavnik u Geodetskoj i tehničkoj školi, Zagreb.

- Cilj je da napravimo aplikacije koje onda možemo dalje prezentirati potencijalnim korisnicima, ističe prof. dr. sc. Željko Bačić, voditelj organizacijskog odbora Copernicus Hackathona.

Jer prema nekim istraživanjima Europske komisije, do 2030., za poslove izravno vezane uz Copernicus, trebalo bi biti otvoreno 48 tisuća radnih mjesta.

Natjecanje se provodi se u okviru aktivnosti Europske komisije na promicanju Copernicus programa i izboreno je na natječaju provedeno tijekom prosinca 2018. godine. Namijenjeno je gospodarskim subjektima, institutima, istraživačkim timovima i studentima koji koriste Copernicus podatke i servise u razvoju aplikacija. Za najbolje timove predviđene su nagrade u svakoj kategoriji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!