Čovječja ribica pomaže čovjeku

20.12.2019.

16:46

Autor: "Alpe Dunav Jadran"/HRT

-

-

Foto: - / -

Ovo misteriozno biće ima 15 puta veći genom od čovjeka. David Attenborough izabrao ju je kao jednu od deset životinja koje bi poveo sa sobom Noinoj arci.
Slovenski znanstvenici uspjeli su dešifrirati genom endemske vrste prethistorijskog vodozemca, simbola dugovječnosti. Zvijezda Postojnske jame, latinskim imenom proteus, šire poznata pod nadimkom čovječja ribica, održala i u nekim drugim kraškim pećinama do danas. 

Do nedavno se određivanje genomskog slijeda toga misterioznog bića činilo nemogućim zadatkom, jer ima jedan od najvećih poznatih genoma životinjskih vrsta na Zemlji, 15 puta veći od ljudskoga. Njegovu strukturu razotkrili su slovenski znastvenici u suradnji s danskim genetičarima i stručnjacima kineskog istraživačkog instituta BGI. 

Nakon prvih rezultata istraživanja, koje je trajalo oko godinu i pol, očekuju se odgovori na pitanja koja bi mogla pomoći i u humanoj medicini: primjerice u razvijanju novih metoda bržeg zarastanja rana, razumijevanju pretilosti ili smanjenju uzroka dijabetesa.

Vijest RTV Slovenije donosi međunarodni magazin ˝Alpe Dunav Jadran˝.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!