Da je beton država, bio bi treći najveći odašiljač stakleničkih plinova

28.10.2021.

11:21

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nopphinan / Shutterstock

Da je beton država, bio bi treći najveći odašiljač stakleničkih plinova u svijetu, nakon Kine i Sjedinjenih Država. Zbog čega je taj materijal, ključan za građevinske radove, toliko štetan za planet? 

Cement je najkorišteniji materijal u svijetu jer ga se svake sekunde za proizvodnju betona u prosjeku koristi 150 tona, a u svijetu ga se godišnje izlije oko 14 milijarda kubnih metara. 


Samo proizvodnja cementa čini sedam posto globalne emisije ugljikova dioksida, triput više nego što, primjerice, proizvede zračni promet. 


- To je više od cjelokupnih emisija Europske unije ili Indije, tek nešto manje od Kine i SAD-a, kazala je Valerie Masson-Delmotte, članica UN-ova Međuvladina panela za klimatske promjene.

 

S obzirom na širenje urbanizacije u Africi i Aziji, može se očekivati da će korištenje tog elementarnog građevinskog materijala samo rasti. 


Cement je građevinski materijal koji vezuje drobljeni kamen u betonu. Primarno se dobiva pečenjem lapora i vapnenca u fini prah. Kad se zagrijava, u pećima se proizvodi CO2. Paralelno s proizvodnjom tone cementa, proizvede se otprilike i tona ugljikova dioksida. 


Kako smanjiti emisiju? 


Industrija proizvodnje betona želi biti ugljično neutralna do 2050. godine, a do 2030. smanjiti postojeću emisiju za trećinu. To bi do konca desetljeća planet poštedjelo pet milijarda tona ugljikova dioksida. 


Predlažu se promjene poput recikliranja starog betona i zamjena ugljikovodika u pećima biogorivom. 


Velika postrojenja kaskaju, ali na drugoj strani nekoliko start-upova osmislilo je nove načine za smanjenje emisije. 


Američka tvrtka Solidia planira 'uhvatiti' ispušteni CO2 i koristiti ga za sušenje smjese betona čime bi se smanjila upotreba vode potrebne u proizvodnji. 


Kanadski CarbonCure istražuje kako ubrizgati ukapljeni CO2 u beton i pohraniti ga ondje. 


I možda najvažnije - u industriji se istražuje kako razviti 'zeleni' cement, sačinjen od recikliranih materijala. U Britaniji se na taj način već proizvodi 26 posto cementa, a u Francuskoj se već od iduće godine počinju primjenjivati nova pravila o ograničenjima upotrebe ugljika u gradnji. 


Je li zeleni cement budućnost? 


Kako sada stvari stoje, većinu zelenog cementa proizvode novi proizvođači, a oni tradicionalni kažu da će im trebati vremena da moderniziraju svoju postojeću mašineriju. 


Jedan takav start-up, Hoffman Green Cement, proizvodi cement u Francuskoj od industrijskog otpadnog mulja i letećeg pepela, nusprodukta izgaranja ugljena. 


I premda je po četvornom metru skuplji 25 eura, potražnja je visoka, kaže osnivač tvrtke Julien Blanchard


- Industrija cementa planira eliminirati svoje emisije do 2050., kazao je AFP-u. 


- S našim naprednim rješenjima, možemo početi odmah. 


Ulozi su visoki: UN procjenjuje da tri četvrtine svjetske infrastrukture do 2050. tek treba izgraditi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!