22:41 / 10.07.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/T.D./Dnevnik3/IMS/HRT

Dan Nikole Tesle

-

-

Foto: - / -

Nacionalni je dan Nikole Tesle, koji se obilježava u povodu 164. obljetnice rođenja genija čiji su izumi promijenili lice znanosti.
Nacionalni je dan Nikole Tesle, koji se obilježava u povodu 164. obljetnice rođenja genija čiji su izumi promijenili lice znanosti. Održava se i trodnevna manifestacija "Tesla i prijatelji", koja pokazuje koliko su Tesline ideje aktualne i danas.

Gledati svijet očima Nikole Tesle - moguće je u memorijalnom centru u njegovu rodnom Smiljanu.

- Posebnost izložbe je upravo da priča priču o Teslinom djetinjstvu, to je možda najmanje zastupljen dio kad se priča o Tesli, kaže Josipa Starčević Prpić, koordinatorica za promotivne aktivnosti, Memorijalni centar "Nikola Tesla", Smiljan.

- Ono što bi mi zapravo željeli je da naši posjetitelji dolaze s ciljem u Smiljan, dakle ne da bude usputna postaja, govori Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Sustav višefazne struje i okretnog magnetskog polja, sustav bežičnog prijenosa radiosignala - svijet bez Nikole Tesle danas je nezamisliv, ali o djetinjstvu koje ga je obilježilo malo se zna.

Ne bi bilo ni radija, ni televizije ni telefona. Teslino ime s ponosom nosi zagrebački tehnički muzej, koji će u 21 sat predstaviti svoju novu rasvjetu. Glavna je atrakcija Teslin transformator, najveći u ovom dijelu Europe.

- Njegov taj um i način razmišljanja je fascinantan kad vi možete u glavi zamisliti i to pretočiti u  nekakvu realnost, ističe Renato Filipin, viši kustos Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu.

U Zagrebu je i Meštrovićev podsjetnik na znanstvenog genija. Polaganje vijenca i puštanje golubica postali su rođendanska tradicija.

Teslini poklonici vjeruju da je imao odgovor na brojne probleme s kojima se čovječanstvo suočava.

- Nitko ne zna da je Teslin patent izumio uređaj za liječenje i zaštitu od svih virusa i bakterija, prije 100 godina, kaže Mihajlović. 

Samo je problem što mi kao znanost i čovječanstvo ne istražujemo i ne promoviramo ono što nam je Tesla ostavio.

- Sad vidimo ovih dana da zapravo bez znanosti nema nikakvih rješenja, pa makar se ona u početku neće moći primijeniti, ističe Vilko Smrečki, pomoćnik ravnatelja Instituta "Ruđer Bošković".

A svoju pravu primjenu čekaju još tisuće Teslinih izuma i patenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!