Virtualna predavanja o Tesli u Tehničkom muzeju

27.01.2021.

17:11

Autor: HRT

Kabinet Nikole Tesle

Kabinet Nikole Tesle

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tehnički muzej u Zagrebu nosi ime Nikole Tesle, a danas i sutra tom velikom znanstveniku u čast održavaju se Dani Nikole Tesle. Prijenose predavanja i radionica možete pratiti uživo u nastavku članka, a naša ekipa jutros je bila u Tehničkom muzeju odakle se javila u društvu Katarine Ivanišin Kardum, više kustosice i pedagoginje muzeja i Renata Filipina, višeg kustosa muzeja: 

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Predavanja i radionice, koje se održavaju u srijedu i četvrtak, 27. i 28. siječnja, mogu se pratiti isključivo putem putem Facebook profila i YouTube kanala TMNT-a.


Predavanja traju do 45 minuta, a gledatelji će biti u mogućnosti tijekom predavanja postaviti pitanja na Facebook profilu TMNT-a, ,a snimke predavanja i radionice bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.

Prvo predavanje koje je u srijedu u 17 sati održao Renato Filipi bilo je posvećeno Teslinoj ostavštini - brojnim izumima i patentima iz različitih područja prirodnih znanosti koji su pokazali široki spektar interesa Nikole Tesle.


- Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili Teslin rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost, ističu iz muzeja.


Uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla, bilo je riječi i o bežičnom prijenosu signala, Teslinom doprinosu na tom području i tornju na Long Islandu.

Renato Filipi

Renato Filipi

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U 18 sati na redu je predavanje 'Istraživanje svemira pomoću radio valova', na kojem će Vibor Jelić iz Instituta Ruđer Bošković ponuditi odgovore na pitanja: Kako astrofizičari istražuju svemir pomoću radiovalova? Što sve emitira radiovalove u svemiru te kako ih možemo uhvatiti na Zemlji? Kako izgleda Mliječna staza promatrana pomoću radiovalova i što možemo saznati o njezinim magnetskim poljima? Kako astrofizičari pomoću radioteleskopa tragaju za zračenjem iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru?

U četvrtak, 28. siječnja u 17 sati, na redu je 'Struji struja' - radionica namijenjena starijima od 8 godina. Za one koji žele sudjelovati u praktičnom dijelu radionice potreban je sljedeći materijal: 1 AA baterija, cca. 50 cm vrlo tanke bakrene žice (ø<0,5 mm) i tri okrugla neodimijska magneta, ø15 mm x 2 mm.


- Što je struja? Što je elektromotor, a što generator? Koliko je razumijevanju i korištenju struje doprinosio naš veliki znanstvenik Nikola Tesla? Sve će to saznati sudionici / gledatelji radionice kroz prezentaciju i praktičan rad, spoznajući osnove električne struje, princip magnetskog polja te proces proizvodnje električne energije, najavljuju iz muzeja.

Katarina Ivanišin Kardum

Katarina Ivanišin Kardum

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Program Dana Nikole Tesle u četvrtak u 18 sati zaključit će predavanje Nine Stipetić iz Zavoda za visoki napon i energetiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu naslovljeno 'Atmosferska pražnjenja'.


- Izniman znanstvenik i izuzetan čovjek – Nikola Tesla, zbog svojih je istraživanja nerijetko nazivan i Gospodarom munja. Mnogi ga smatraju najvećim genijem svih vremena. Kada se spominje datum njegova rođenja, naglašava se kako je rođen u noći između 9. i 10. srpnja 1856., kada su munje parale nebo – kao da se podmeće slutnja da je nevrijeme te noći već predodredilo Nikolin život. No što su zapravo munje, kako nastaju i što o njima znamo danas, poslušajte na predavanju 'Atmosferska pražnjenja', stoji u najavi programa Tehničkog muzeja Nikola Tesla.


Kako se određuju lokacije udara munja te koje su praktične primjene znanja o munjama teme su kojima se bave znanstvenici s FER-a.

Dani Nikole Tesle

Dani Nikole Tesle

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!