Darivanje tijela u medicinske svrhe

05.09.2022.

08:41

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Darivanje tijela u medicinske svrhe

Darivanje tijela u medicinske svrhe

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Medicinski fakultet u Zagrebu poznat je i izvan granica Hrvatske po svojoj nastavnoj, znanstvenoj i stručnoj izvrsnosti. Anatomija, znanost o građi ljudskog tijela najvažniji je predmet u temeljnom obrazovanju svakog liječnika. Pokazalo se da je unatoč brojnim pokušajima uvođenja modernih tehnologija,nezamjenjiv način učenja anatomije na ljudskom tijelu. A da bi to bilo moguće, potrebno je govoriti o darivanju tijela u medicinske svrhe.
Prof.dr.sc. Zdravko Petanjek, predstojnik Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" pojasnio je razliku između darivanja organa i darivanja tijela u medicinske svrhe. Rekao je kako je darivanje organa povezano s transplantacijom i većina takvih organa se ne može dobiti od donora koji je preminuo i došao na patologiju. To su osobe kod kojih je došlo do moždane smrti. Darivanje tijela se odnosi na edukacijske svrhe na Medicinskom fakultetu.

- Tradicija u svijetu je učenje anatomije na ljudskim tijelima seciranjem istih. Ta su tijela pripremljena na poseban način. Ona su mumificirana i nemaju realan izgled kao tijela na patologiji, rekao je Petenjak te dodao kako je taj način učenja 70-ih godina počeo padati, ali se onda uvidjelo da to nije dobro za edukaciju.

Istaknuo je kako se većina medicinskih fakulteta vratila na anatomsku sekciju i imaju veliki broj tijela.

- Mi bi trebali između 40 i 50 tijela godišnje. Prije 10-ak godina imali smo 3-5 tijela godišnje, a sada smo u zadnjih godinu dana dobili 30-ak tijela, govori.

Petanjek je rekao da kada osoba uđe u program darivanja tijela, ona potpisuje informirani pristanak. Bitno je da ljudi shvate važnost tog postupka. Potpisivanjem izjave ne preuzima se obaveza. Potpisnici dobiju narukvicu ili lančić. Moraju obavijestiti rodbinu i reći da su oni skrbnici koji su odlučili darovati svoje tijelo koje će otići na Medicinski fakultet.

Pokraj krematorija u Zagrebu otvoreno je Anatomsko polje, odnosno grobnica i tu se radi svečani ispraćaj uz pozivanje obitelji.

- Medicinski fakultet kada preuzme tijelo preuzima troškove kremiranja i pogreba, uz napomenu da se urna kremirane osobe može prenijeti i u obiteljsku grobnicu, naglasio je.

Više doznajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!