Deforestacija Amazonije veća za 14 posto u odnosu na prošlu godinu

07.04.2023.

20:20

Autor: HRT/A.V./Hina

Deforestacija Amazonije

Deforestacija Amazonije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Krčenje šuma u brazilskoj amazonskoj prašumi u ožujku se u odnosu na prethodnu godinu povećalo za 14 posto, pokazuju preliminarni službeni podaci u petak. 


Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva preuzeo je dužnost 1. siječnja, obećavši zaustaviti deforestaciju Amazonije nakon godina krčenja šumom pod prethodnikom Jairom Bolsonarom koji je uklonio regulacije za zaštitu amazonskog okoliša. 


- Ovaj rast broja pokazuje da Amazonija još pati od golemih nedostataka u upravljanju i da nova vlada treba hitno djelovati kako bi ponovno izgradila kapacitete za suzbijanje ekološkog kriminala koje je prošla vlada potpuno uništila, rekao je Marcio Astrini, voditelj lokalne ekološke skupine Climate Observatory.


Podaci agencije za svemirska istraživanja Inpe pokazuju da je prošlog mjeseca u brazilskoj Amazoniji raskrčeno 356 četvornih kilometara šuma. 


Najnoviji podaci daju mješovitu sliku o dosadašnjoj borbi nove vlade protiv deforestacije, pri čemu je uništenje od siječnja do ožujka palo na 845 četvornih kilometara, što je smanjenje od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu.


Brazil godišnju deforestaciju službeno mjeri u periodu od kolovoza do srpnja kako bi ograničio utjecaj naoblake koja zaklanja satelitske snimke tijekom kišnih mjeseci. U prvih osam mjeseci tog razdoblja, od kolovoza 2022. do ožujka 2023., deforestacija je porasla za 39 posto na godišnjoj razini.


- Preostala su još samo četiri mjeseca za zaključivanje konačnih brojeva o deforestaciji. To znači da je usporavanje krčenja u Amazoniji u konačnim stopama 2023. malo vjerojatno. Zapravo su veće šanse da se ono poveća, rekao je Astrini.


Američki izaslanik za klimu John Kerry rekao je potkraj veljače u Brasiliji da svijet ne može ispuniti svoj klimatski cilj ograničenja rasta globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijsko razdoblje ako ne zaštiti amazonsku prašumu.


Washington je početkom godine objavio da namjerava dati doprinos brazilskom Amazonskom fondu koji podupire projekte očuvanja u regiji džungle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!