15:42 / 07.12.2018.

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

Dijabetes i probavni sustav

-

-

Foto: - / -

Gastrointestinalne komplikacije kod dijabetičara literatura je koju je medicinski svijet zainteresirala i koja bi mogla donijeti pozitivne pomake u kvaliteti života dijabetičara.
Jeste li znali da dvije trećine dijabetičara iskusi neke probleme duž probavnog trakta? Brojne su komplikacije koje šećerna bolest izazove u našem probavnom sustavu, a o kojima se, nažalost, rijetko govori.

Svjedoci smo porasta učestalosti šećerne bolesti u cijelom svijetu. U službenom registru u Hrvatskoj 300 je tisuća oboljelih, s time da se smatra kako još 40% njih nema dijagnozu. Dijabetes je bolest čija opasnost leži u komplikacijama.

"Obično govorimo o komplikacijama na malim i velikim krvnim žilama pa spominjemo retinopatiju, nefropatiju, neuropatiju i spominjemo komplikacije na velikim krvnim žilama koje uzrokuju infarkte, inzult, koje uzrokuju perifernu vaskularnu bolest koja dovodi do amputacija. Pritom se često zaboravlja da postoje komplikacije koje su odraz problema u gastrointestinalnom sustavu", objašnjava prof. dr. sc. Lea Smirčić Duvnjak, spec. interne medicine.

Komplikacije nastaju duž cijelog probavnog trakta, od usne šupljine i jednjaka do anorektalnog otvora. Nastanku simptoma u probavnom sustavu pogoduje dugo trajanje bolesti te neregulirana šećerna bolest. A značaj komplikacija postaje veći kada znamo da se posljednjih godina probavni sustav promatra kao najveći endokrini sustav u organizmu.

Nije poznat točan mehanizam na koji šećerna bolest uzrokuje komplikacije u gastrointestinalnom sustavu, ali zna se da je povezano s time što dijabetes oštećuje krvne žile i stanice živčanog sustava.

"Imamo 300 milijuna neurona u probavnom sustavu. Probavni sustav je jako prokrvljen i on stalno metabolizira hranu, odnosno sastoji se od hrane i onda u početku više dolazi do tzv. funkcionalnih poremećaja, a kasnije dolazi i do pravih bolesti", kaže prof. dr. sc. Marko Duvnjak, spec. interne medicine.

Prevencija zahtjeva dobru regulaciju šećerne bolesti i praćenje dijabetičke dijete - prehrana s niskim kalorijskim vrijednostima, koje dolaze od šećera, voće, povrće i bijelo meso svakako će olakšati probleme takvim bolesnicima.

Probavne komplikacije uzrokovane dijabetesom ostale su zapostavljene zbog drugih značajnijih komplikacija koje dijabetes izaziva.

Prilog emisije "Zdrav život":

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!