Dio rakete past će danas na Mjesec

04.03.2022.

16:26

Autor: Hina/A.P.C.

Ilustracija - udar svemirskog otpada

Ilustracija - udar svemirskog otpada

Foto: - / Shutterstock

Tri tone težak dio rakete past će u petak na Mjesec, rekli su astronomi. Svemirski otpad past će na 'tamnu' stranu Mjeseca brzinom od 9334 kilometara na sat, pri čemu će nastati krater širok 10-20 metara, dovoljan da se u njemu smjeste dva autobusa.

Unatoč veličini kratera koji će nastati, udarac dijela rakete na Mjesec neće biti vidljiv sa Zemlje, a trebat će mjeseci da ga se potvrdi satelitskim snimkama.


Astronomi su najprije mislili da je riječ o raketi Falcon koju je 2015. lansirao SpaceX Elona Muska.

Poslije su sugerirali da je riječ o kineskoj raketi lansiranoj 2014. u sklopu misije Chang'e 5-T1, no Kina je to zanijekala.


Odbačena raketa ne zabrinjava jako stručnjake, a astronom Bill Gray, koji je u siječnju prvi utvrdio putanju sudara, rekao je kakko Mjesec rutinski prima mnogo jače udare.


Iako ovaj komad rakete nije naročito opasan, sve veća količina svemirskog otpada zabrinjava. 


Svemirsko smeće može oštetiti satelite koji nam pružaju razne usluge, poput mobilnih mreža i internetskog bankarstva.


Prema podacima Europske svemirske agencije, u Zemljinoj se orbiti nalazi oko 9200 tona svemirskog otpada, od čega je 34.000 objekata veće od 10 centimetara, a 128 milijuna ih je veličine od 1 milimetra do 1 centimetra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!